Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Silhouetten van slachtoffers

Volgens de Duisburgse autoriteiten is er voor de vergunning voor de Loveparade een maximum aantal bezoekers van 250.000 als voorwaarde gesteld. Verschillende persbureau´s maken melding van 1,4 miljoen bezoekers. “Waar deze gegevens vandaan komen is niet helemaal duidelijk maar dit lijkt ons erg onwaarschijnlijk”, aldus een woordvoerder van de Duisburgse politie. “Logistiek en wiskundig is dit welhaast onmogelijk.  Treinen, bussen en auto´s zouden overvol geweest moeten en er zouden een groot aantal treinen en bussen extra ingezet moeten zijn om deze 1,4 miljoen bezoekers te kunnen vervoeren”.

Of er nu wel of niet 1,4 miljoen mensen op de Loveparade zijn afgekomen is achteraf bezien niet belangrijk. Wat wel belangrijk is dat er maar één toegangsweg naar het terrein beschikbaar is gesteld. En dan is het ook nog eens een toegangsweg waaruit ontsnappen onmogelijk was omdat het een tunnel betrof. Zelfs bij 250.000 bezoekers is dit al vragen om moeilijkheden. Er hoeft maar het minste of geringste te gebeuren en er breekt paniek uit. Hier zijn voorbeelden genoeg van en dan ging het vaak nog om veel geringere aantallen. Getuigen hebben verklaard dat politiemensen met knuppels op mensen hebben ingeslagen omdat ze hekken wilden weghalen die voor trappen stonden geplaatst waardoor ze weg zouden kunnen komen.

En dan nog de basisrekensom. Het terrein is naar schatting 250.000 vierkante meter groot. Volgens een standaardregel is twee en een halve persoon per vierkante meter een nog net aanvaardbaar aantal, daarna nemen de risico’s snel toe. Op het terrein in Duisburg konden dus eigenlijk niet meer dan 625.000 bezoekers worden toegelaten. Maar gezien de tunnel als enige toegangsweg ligt de grens van aanvaardbare risico´s eigenlijk op maximaal 150.000 bezoekers.  Zeker omdat het ook de enige uitgangsweg was!

Het festival in Duisburg was nog uren aan de gang na het ongeluk. Op Twitter is de Loveparade een belangrijk onderwerp van gesprek. Bekijk hier wat er gezegd wordt. De Loveparade is een Duits muziekfestival dat voor het eerste werd gehouden in 1989 in Berlijn. In 2007 werd het feest voor het eerst in Essen, in het Ruhrgebied gehouden. Daarna organiseerde Dortmund en Bochum de Loveparade. Dit jaar was dus de eerste keer dat het festival in Duisburg plaatsvond. De autoriteiten ontkennen in alle toonaarden dat er meer dan 1 miljoen mensen naar de Loveparade zijn gekomen. Zij spreken over maximaal 300 tot 400 duizend. De organisatie van de Loveparade zelf spreekt over nog minder mensen nl. rond de 200.ooo mensen. Dit lijkt echter onwaarschijnlijk omdat in het verleden is bewezen dat er op vorige Loveparades gemiddeld ruim 1 miljoen mensen op af kwamen. Hoe dus dit terrein in Duisburg uitgezocht heeft kunnen worden getuigt van ernstig falen van de organistatie en de overheid. Overigens schijnt de vergunning pas op zaterdagmorgen, toen er al honderdduizenden onderweg waren naar het feestterrein, te zijn afgegeven. De roep om het aftreden van de burgemeester van Duisburg, Adolf Sauerland, wordt met het uur groter. Zelf denkt hij er niet over om af te treden. Zowel voor de organisatie als voor de overheid geldt: “Hoeveel boter kan je op je hoofd hebben”.

Een politiewoordvoerder meldt dat de paniek is veroorzaakt doordat er mensen van een versperde trap in de mensenmassa vielen zo meldt de Volkskrant. Ooggetuigen melden dat de toegang van het fesitivalterrein was afgesloten en toen deze eenmaal weer open ging er weer beweging kwam in de massa.

Eindresultaat falend optreden organisatie en politie


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl