Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

  De Nederlandsche Bank maakte dinsdag bekend dat de vorderingen van Nederlandse banken op buitenlandse partijen in het eerste kwartaal van 2010 zijn gestegen met 6 procent tot 1,15 biljoen euro (1150 miljard). Welke die buitenlandse partijen zijn is niet vermeld maar wel dat de landen waarop de Nederlandse banken de meeste vorderingen hebben uitstaan zijn, de  Verenigde Staten (203 miljard euro), Duitsland (137 miljard euro) en het Verenigd Koninkrijk (121 miljard euro).

Verder zijn de vorderingen op buitenlandse partijen  in o.a. Spanje gedaald met 9 miljard euro naar een totaal van 74 miljard euro en daalden de vorderingen op partijen in Italië met 4 miljard euro naar 44 miljard euro. Daarentegen stegen de vorderingen op partijen in Australië met 4 miljard euro naar 61 miljard euro. Duizelingwekkende bedragen!

Vorderingen Nederlandse banken buitenlandse partijen

Een klein rekensommetje leert ons dat  als we uitgaan van het inwoneraantal van Nederland in 2009 (16.515.057) de totale vorderingen van de Nederlandse banken alléén al op buitenlandse partijen een bedrag vertegenwoordigen van € 69.633,43 per inwoner. 

Nederland heeft zeg maar 4 grote banken zoals de ING, ABNAMRO, RaboBank en SNS. Verder een aantal kleinere banken zoals Van Lanschot, NIBC, ASN, Direktbank, Mees Pierson, KasBank, Frieslandbank, AEGON bank enzovoort. 

Laten we er van uitgaan dat de vier grootste banken van Nederland ca. 50% van deze vorderingen op buitenlandse partijen bezitten en dat de rest van de vorderingen in handen zijn van de overige banken.  Als we er gemakshalve ook van uitgaan dat de vier grootste banken van deze 50%  ieder 1/4 van deze vorderingen in handen hebben dan zou bijvoorbeeld de ABNAMRO alléén al 143,75 miljard aan vorderingen op buitenlandse partijen hebben. We mogen toch aannemen dat deze vorderingen op buitenlandse partijen bij de banken als activa op de balans staan genoteerd.  Dan zou je je toch af moeten vragen hoe het mogelijk is dat het bankenconsortium Fortis/RSB/Banco Santander ´maar´ 70 miljard moest betalen om de gehele ABNAMRO over te nemen, terwijl in die tijd  de ABNAMRO alléén aan vorderingen op buitenlandse partijen al ca. 150 miljard euro had uitstaan. Ik weet wel dat de tegenstanders van deze megaverkoop in die tijd zeiden dat de werkelijke waarde van de bank veel hoger was dan die 38 euro per aandeel, maar toch…. 

Of zijn die vorderingen toch niet de vorderingen zoals ik die op het schooltje heb geleerd?

Het zou me niet verbazen want bij de banken is niets zoals het lijkt.

Misschien is er een bankier of econoom die dat kan uitleggen?


 • Gobes

  Je moet niet vergeten dat deze banken ook verplichtingen hebben. Het lijkt mij niet dat dit netto bedragen zijn, je zou hier de verplichtingen nog af moeten halen, buitenlandse banken hebben ook vorderingen op ons.

  Thumb up 1 Thumb down 0

 • dazm

  Het klopt vast dat er kosten bij komen kijken Gobes, maar ik mag toch aannemen dat er wel iets meer overblijft dan de 30 miljard die we óóó zonodig moeten besparen omdat het echt niet anders kan?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Ik vrees dat er iets te simpel wordt geredeneerd. Banken lenen zelf ook geld om geld uit te kunnen lenen. Beetje in lijn dus met de eerste reactie. Was het maar waar dat banken zo veel waard waren als de omvang van de uitstaande vorderingen 🙂

  Groet,
  Sander

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Sjoerd Hartman

  Kijk hier maar eens naar, voor een heldere kijk op geld, banken, hun ontstaansgeschiedenis en wat mij betreft de ondergang!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=k640NpwCOpQ

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl