Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Een veertiental pensioenfondsen moeten van de De Nederlandsche Bank met ingang van 1 januari 2011 hun pensioenuitkeringen gaan verlagen. Deze verlaging varieert van 1% tot 14%. Minister Jan Hein Donner gaat dit juridisch mogelijk maken. Het is voor het eerst in de geschiedenis van pensioenfondsen dat dit gaat gebeuren. De reden van deze verlaging is dat de dekkingsgraad van deze fondsen niet voldoende meer is om toekomstige uitkeringen te kunnen blijven garanderen.
Om maar gewoon bij de feiten te blijven betekent dit dat iemand die een pensioen heeft opgebouwd van zeg maar € 1.000,- op maandbasis er in het ongunstigste geval er € 140,- per maand op achteruitgaat en dus nog maar € 860,- maandelijks ontvangt.
Er wordt gemeld dat de pensioenfondsen zich verkeken hebben op het effect van de lage rente en dat ze door hun beleggingsstrategieën en dalende koersen geld verloren hebben.

Het kan verkeren in politiek Nederland! Mijnheer Donner maakt juridisch iets mogelijk wat nu kennelijk nog niet kan. Gewoon even een een wetje aanpassen en deze nu nog illegale verlaging is ineens legaal. De bestuurders van deze pensioenfondsen beheren miljarden euro´s die door de werkende bevolking wordt opgebracht en ze verkijken zich op de effecten van een lage rentestand. Ik zou gewoon zeggen dat deze bestuurders niet capabel zijn en ze de laan uitsturen. Want hoe kun je je verkijken op de effecten van een lage rentestand?  Het lijk mij zo klaar als een klontje dat, als de rentestand 1 procent is, je over een kapitaal van 100 euro maar 1 euro aan rente ontvangt. Als je je daar op verkijkt heb je als bestuurder bij een pensioenfonds niks te zoeken! Zeker niet als je miljarden aan euro´s te beheren hebt. Ze verkijken zich in ieder geval niet op hun eigen salarissen want die weten ze met een aantal honderdduizenden euro´s op jaarbasis wel op peil te houden. Verder dringt de vraag zich op of het allemaal wel waar is wat er over de dekkingsgraad aan ons wordt verteld. De afgelopen twee jaar was de AEX-index op het diepste punt net onder de 200 punten, toen was er wel sprake van dat de pensioenfondsen in de problemen konden komen maar over korting op de uitkering was geen sprake. Maar inmiddels is hij al weer opgeklommen tot zo´n 330 punten en nu kan het ineens allemaal niet meer. Wat zijn dat voor beleggingsspecialisten bij die pensioenfondsen?

Ik citeer hier een bericht uit De Pers.nl van 16 juni 2010

Nederlandse pensioenfondsen hebben in het eerste kwartaal boekwinsten behaald van 32 miljard euro op hun beleggingsportefeuilles. Dat komt neer op een rendement van 4,5 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal. Dat blijkt uit cijfers die woensdag werden gepubliceerd door De Nederlandsche Bank (DNB).De waarde van de bezittingen van de pensioenfondsen steeg tot 774 miljard euro. Daarmee is de omvang van de bezittingen terug op het niveau van voor de crisis, aldus DNB. De pensioenfondsen profiteerden van het herstel op de wereldwijde beurzen waardoor aandelenportefeuilles meer waard werden.Ook de sterkere dollar droeg bij aan de boekwinsten omdat Amerikaanse aandelen daardoor meer waard werden. Nederlandse pensioenfondsen investeren circa een kwart van hun beleggingen in Amerikaanse aandelen.De waarde van obligatiebeleggingen van pensioenfondsen nam toe door de gedaalde kapitaalmarktrente, aldus DNB. Een dalende kapitaalmarktrente heeft een stuwende invloed op de waarde van obligaties. (tot zover De Pers.nl)

We zijn nu ruim 8 weken verder en ineens is de financiële situatie dermate veranderd dat we van de gepensioneerden hun geld moeten afpakken!

Het is meer dan waarschijnlijk dat, als er nu sprake is van 14 pensioenfondsen die hun uitkeringen gaan verlagen en de Nederlandse bevolking laat dit zonder enig protest over zich heen gaan, de andere pensioenfondsen straks ook hun uitkeringen gaan verlagen. Mocht dit ook allemaal geruisloos en zonder protest doorgevoerd kunnen worden kijk er dan niet gek van op dat daarna de werkenden aan de beurt komen. Het zou best wel eens zo kunnen zijn dat het meer met de bezuinigingsoperatie te maken heeft dan met de situatie in de pensioenfondsen.

De Nederlandsche Bank en met name Nout Wellink heeft de laatste maanden behoorlijk onder vuur gelegen in de media door hun missers wat betreft de belangen van spaarders en rekeninghouders. Nu zijn ze er als de kippen bij om te melden dat de pensioenuitkeringen omlaag moeten. Om Nout Wellink te sparen hebben ze bij De Nederlandsche Bank een ander slachtoffer gevonden die deze mededeling moest doen namelijk directeur Joanne Kellerman.

Minister Donner van Sociale Zaken was ooit al eens Minister van Justitie en moest aftreden i.v.m. de Schipholbrand. Je zou toch zeggen dat, als je af moet treden als minister omdat er onder jouw verantwoording grove fouten zijn gemaakt, je niet weer als minister terugkeert op een ander departement. In het bedrijfsleven zou zoiets onmogelijk zijn maar in de politiek kennelijk niet.

[poll id=”3″]

Tags

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl