Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Er is grote beroering over de financiële situatie van de meeste pensioenfondsen. Waarom nu al die commotie over de zogenaamde te lage dekkingsgraden van de meeste pensioenfondsen?

Hoofdkantoor ABP Heerlen

De dekkingsgraad van pensioenfondsen moet minimaal op 105% liggen. Wanneer dit percentage wordt gehaald komen de uitkeringen van de pensioenen van nu en in de toekomst niet in gevaar. Door de huidige lage rentestanden en het slechte beurssentiment zakken de dekkingsgraden onder de 105%.  Door de credietcrisis schommelen de beurskoersen nogal heftig en aangezien de meeste pensioenfondsen een groot deel van de premiegelden (dit is wat de werknemers jarenlang betalen om hun pensioen op te bouwen) beleggen op de diverse beurzen in de wereld, schommelt de dekkingsgraad van deze pensioenfondsen  net zo hard mee. Tevens is de rentestand op dit moment historisch laag en daar weten de pensioenfondsen niet goed mee om te gaan.

Jan Hein DonnerWanneer wordt zo´n dekkingsgraad nu vastgesteld? De pensioenfondsen komen vandaag uit met hun verslagen over de dekkingsgraad en de ijkdatum die hiervoor is genomen is 31 augustus 2010. Op deze datum zijn er fondsen die een dekkingsgraad hebben van 94%. Maar deze dekkingsgraad is al achterhaald omdat vandaag, de dag van de presentatie, de dekkingsgraad van die fondsen al weer met 5% is gestegen. Dat wil dus zeggen dat de dekkingsgraad van de pensioenfondsen als een soort dagkoers wordt gehanteerd. De ene dag is het 94% maar negen dagen later is het 99%.  Hoe is het mogelijk dat pensioenfondsen, die langjarige beleggingsstrategiën voeren, worden afgerekend op dagkoersen? Op dezelfde dagkoersen wordt door de Nederlandse overheid (Minister Jan Kees de Jager, Minister Jan Hein Donner, De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten) nu al bepaald dat waarschijnlijk in 2012 de pensioenen gekort moeten worden. Wat er niet bij vermeld wordt is dat het zo maar kan zijn dat over twee maanden de dekkingsgraad weer vet boven de 105% kan liggen en er dus eigenlijk niks aan de hand is.

Jan Kees de Jager

Er zijn periodes geweest dat de dekkingsgraad van sommige pensioenfondsen zelfs 140% bedroeg. Toen hebben diverse bedrijven en ook de overheid de winsten van deze pensioenfondsen afgeroomd door miljarden uit deze fondsen te trekken om dat geld voor de eigen onderneming of overheidsuitgaven te gebruiken. Laten we wel wezen, dit geld is feitelijk eigendom van de werknemers die er hard voor sparen om later van een onbezorgd pensioen te kunnen genieten. Daar hebben die ondernemingen en de overheid met hun handen van af te blijven. Die winsten moeten juist worden aangewend om voor de toekomst, als het wat minder gaat met de economie (zoals nu), als een financieel buffer te kunnen functioneren totdat het met de economie weer beter gaat.

Dat deze afroming (diefstal) in Nederland wettelijk mogelijk is geeft aan dat niet het belang van de pensioengerechtigden voorop staat maar het belang van de onderneming en de overheid.

Aangezien er door de overheid op dit moment wordt gewerkt aan een gigantische bezuiningsoperatie lijkt het meer voor de hand liggend dat de eventuele korting op de pensioenen wordt gebruikt om die bezuiningsoperatie vorm te geven.

Dit zouden we niet moeten pikken en er grootschalig tegen in verzet moeten komen.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl