Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Steeds meer overheden in Nederland worden commerciële bedrijven. We hebben het gezien in de Gezondheidszorg, Openbaar vervoer, Huisvesting, Energievoorziening, Post en Telefoon, Politie die wordt afgerekend op het binnenhalen van bekeuringen  en ga nog maar even door.

Nu komt daar ook nog de rechterlijke macht bij. Rechters worden afgerekend per zaak en per minuut dat er aan een zaak wordt gewerkt.
De president van de rechtbank in Den Haag, Frits Bakker, luidde maandag hierover de noodklok in tv-rubriek Nieuwsuur. Volgens Bakker is rechtspreken te bedrijfsmatig geworden, als gevolg van het afrekensysteem waarbij rechters per zaak in euro’s en per minuut afgerekend worden. Hij zegt dat de rechtspraak in Nederland intussen een gewoon bedrijf is geworden. Als voorbeeld noemde hij dat er bij de Strafrechter B.V. een verlies gemaakt werd dat is gecompenseerd door een winst bij de Kantonrechter B.V (B.V. is er door de redactie bijgezet).  ”Zo moeten wij denken”, zei de heer Bakker in Nieuwsuur. Hij vindt deze gang van zaken ”eigenlijk belachelijk”. 

Als er iets is wat met uiterste nauwkeurigheid en zorgvuldigheid zou moeten worden uitgevoerd is het wel de rechtspraak. Door dit afrekensysteem met de rechterlijke macht worden zaken afgeraggeld om maar een zo hoog mogelijke productie te halen. Niet verwonderlijk dus dat we de laatste tijd worden geconfronteerd met vreselijke rechterlijke dwalingen. Rechters die niet meer de tijd hebben om het volledige dossier te bekijken en dit overlaten aan hun ondergeschikten die hiervoor niet zijn opgeleid en griffiers die de vonnisen uitschrijven.

Dit alles heeft te maken met het besluit van de Regering om zoveel mogelijk overheden te privatiseren of te commercialiseren. Als reden hiervoor wordt opgegeven dat het in het belang is van de Burger omdat het een concurrerende werking zou hebben. Het zou een positieve invloed hebben op de prijzen en de kwaliteit van deze diensten. Dat het tegendeel is gebleken en dat de kwaliteit en de prijzen voor de burger slecht heeft uitgepakt, daar willen de hooggeëerde heren en dames in Den Haag niet van weten. Het is meer zo dat het in hun belang is omdat zij steeds meer verantwoording afschuiven en er, achteroverleunend in hun zeteltje, naar kunnen kijken hoe N.V. Nederland steeds meer winst maakt.

De kwaliteit die deze nu “commerciële bedrijven” leveren is belabberd veel slechter geworden en de prijzen die worden gehanteerd zijn de afgelopen jaren de pan uit gerezen. Kijk bijvoorbeeld naar De Nederlandse Spoorwegen, de Gezondheidszorg, de hantering van de telefoontarieven en het alsmaar hoger worden van bekeuringen en parkeertarieven.

Als we kijken naar de gevolgen die de privatisering ons heeft opgeleverd rijzen je de haren ten berge. Directeuren van woningcorporaties die frauderen en zichzelf belonen met gigantische salarissen, de zorgsector waar je voor je eigen wc-papier moet zorgen, treinen die hele dagen niet rijden, post wat niet wordt bezorgd, energieprijzen die tot de hoogste van Europa behoren, politieagenten die worden ontslagen omdat ze niet genoeg bekeuringen binnenhalen enz. enz.  

Gekker moet het toch niet worden in Nederland.

Ik heb bewondering voor de President van de rechtbank in Den Haag, de heer Frits Bakker, dat hij dit openbaar maakt.

Tags

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl