Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Nu Ina Post is vrijgesproken van de moord op een 89-jarige vrouw dringt de vraag zich op: “Hoeveel gerechtelijke dwalingen hebben we nog te verwachten?”

In Nederland zijn in korte tijd drie onherroepelijke uitspraken teruggedraaid. De Puttense moordzaak, de Schiedammer Parkmoord en de moordzaak van Lucia de Berk. En nu, als vierde, ook de moordzaak tegen Ina Post. In alle vier de gevallen hebben deze mensen jarenlang, gebrandmerkt als misdadiger, onschuldig in de gevangenis gezeten.

Tunnelvisie en zefingenomenheid van het O.M. zijn voor een groot deel de oorzaak van deze gerechtelijke dwalingen.In de Nederlandse rechtsstaat beschikken we niet over een onafhankelijke onderzoekscommissie die moet voorkomen dat er gerechtelijke dwalingen worden begaan.

In 1997 is in Engeland, Noord Ierland en Wales de Criminal Cases Review Commission (CCRC) opgericht na de schokkende ontdekking dat tien IRA-verdachten vijftien en zestien jaar onschuldig hebben vastgezeten. Sinds de oprichting van deze commissie zijn na onderzoeken tal van zaken waarin een veroordeling was uitgesproken terugverwezen naar een gerechtshof. Met verbluffende resultaten. Eind 2007 had de CCRC 377 zaken terugverwezen naar een gerechtshof. De meeste terugverwijzingen eindigden in vrijspraak. In 70 procent van de gevallen maakten de nieuwe rechters de veroordeling ongedaan. Dankzij deze commissie is het vertrouwen in het Britse strafrecht aanzienlijk gestegen. Na schandalen over onterechte veroordelingen was er weinig of haast geen vertrouwen meer in de rechtspraak. Nu geloven meer Britten erin dat fouten worden rechtgezet.

Het Openbaar Ministerie in Nederland is geen voorstander van zo´n onafhankelijke commissie. Het Ministerie van Justitie sluit zich hierbij aan. Zo´n commissie zou niet in het Nederlands rechtssysteem passen, aldus het O.M. Wetenschappers echter, stellen dat zo´n instituut goed is in te passen. Zij wijzen erop dat er ook in Noorwegen een CCRC is opgericht. Het Noorse rechtssysteem lijkt heel erg op het Nederlandse.

Een paar weken geleden sprak de president van de Haagse Rechtbank, de heer Frits Bakker, zijn zorgen uit over de kwaliteit van de Nederlandse Rechtbanken. Hij zei: “Rechtspreken in Nederland is te bedrijfsmatig geworden, als gevolg van het afrekensysteem waarbij rechters per zaak in euro’s en per minuut afgerekend worden”.  Rechters hebben geen tijd meer om zich uitvoerig te verdiepen in de dossiers en laten te veel werk over aan de griffiers. Verder zegt hij dat de rechtspraak in Nederland intussen een gewoon bedrijf is geworden.

Frits Bakker

Als voorbeeld noemde hij dat er vorig jaar bij de strafrechter een verlies werd gemaakt dat werd gecompenseerd door een winst bij de kantonrechter. ”Zo moeten wij in het vervolg denken”, zei de heer Bakker vorige maand in Nieuwsuur. Hij vindt deze gang van zaken ”eigenlijk belachelijk” (zie ook ons artikel: N.V. Nederland en de Rechterlijke Macht B.V.).

Het is zéér zorgelijk te moeten constateren dat nu ook de rechterlijke macht de intentie heeft om een winstgevend bedrijf te worden.

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgedaan!


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl