Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie

Roken?

door op Oct.11, 2010, onder Gezondheid
Mobiel

De Europese commissie heeft besloten dat er verdergaande maatregelen nodig zijn om het roken aan banden te leggen. Een van deze maatregelen is het totaalverbod van roken in openbare ruimtes en gebouwen. Ik dacht trouwens dat dit verbod er al was.

Één ding is zeker, roken is in ieder geval niet gezond. Dat weet iedereen en daar hoef je geen moeilijke studies voor gedaan te hebben. Dat weet ieder levend wezen intuïtief. Er is niemand die heel dicht bij een vuurtje gaat staan met de bedoeling om lekker de rook op te snuiven.

Toch worden er door miljarden mensen op deze planeet met een constante regelmaat sigaretten, sigaren, pijpen en joints in de brand gestoken met de bedoeling om de rook die er vanaf komt op te zuigen. Het is algemeen bekend dat er in de meeste gevallen met roken begonnen wordt in de kwetsbaarste tijd van je leven, nl. de puberteit. Het kind begint volwassen te worden en is vaak gefrusteerd door omgevingsfactoren en innerlijke onzekerheid. Het eerste sigaretje is meestal een kwestie van stoer doen en van een poging om tot de volwassenen te worden gerekend. Iedereen die begonnen is met roken heeft die gewoonte er hoestend en proestend ingeramd totdat ze eraan gewend waren. En iedere beginnende roker wist dat dat nooit gezond kon zijn. Eenmaal eraan gewend moest geconstateerd worden dat roken geen gewoonte werd maar een verslaving. Die verslaving wordt toegeschreven aan een aantal onderdelen die in tabak zitten, o.a. nicotine.  die met de rook mee in de longen terechtkomen en vandaaruit in de bloedbaan.

De wereldpolitiek is de strijd aangegaan tegen deze slechte gewoonte. Er zijn tal van onderzoeken gedaan naar de effecten van het roken op de gezondheid. De kosten van die onderzoeken had men echter kunnen besparen omdat iedere imbeciel kan weten dat deze nooit positief konden zijn. Hoe kan nou zoiets onnatuurlijks als bewust rook inhaleren een positief effect op de gezondheid hebben?!  

Maar is roken eigenlijk wel een slechte gewoonte? In vele boeken en romans wordt uitvoerig beschreven dat roken vooral een sociaal effect heeft op de samenleving. Gezellig bij elkaar al keuvelend een drankje, een hapje en een sigaartje of sigaretje. Tevreden doezelend op de alcohol en nicotine. Hoever je ook terugkijkt in de geschiedenis, deze “slechte” gewoontes hebben altijd in alle oude beschavingen bestaan. Kennelijk is het iets wat bij de mensheid hoort.

Wat doet roken eigenlijk met je gevoel voor tevredenheid? Dat zal ook wel onderzocht zijn maar daar heb ik nooit de resutaten van gezien. Ik hoor veel mensen zeggen dat roken hun leven aangenamer maakt. Ook hoor ik veel rokers zeggen dat dat aangename gevoel opweegt tegen de eventuele nadelige effecten ervan.

Nu de niet rokers! Ja daar hebben de rokers van nu een probleem. Vroeger bestond dat probleem niet omdat het algemeen geaccepteerd was dat er gerookt werd, ook door de niet rokers. Eigenlijk wisten we niet beter en hoorde het erbij. Maar nu dat probleem eenmaal aan de orde is gesteld moeten we daar wel rekening mee houden. Gescheiden ruimtes voor rokers en niet rokers. Daar waar deze scheiding niet mogelijk is wordt er gewoon niet gerookt. Hoef je niet zo moeilijk over te doen…., toch? Probleem opgelost.

Trouwens ik heb gemerkt dat in gelegenheden waar gescheiden ruimtes zijn gecreëerd, het haast altijd in de rokersruimte het drukst en gezelligst was. Ook zag ik daar veel niet rokers die het kennelijk niet zoveel kon schelen dat er gerookt werd.

Wat heeft die hele anti rookcampagne nou eigenlijk opgebracht. Laten we wel wezen, de samenleving is er niet gezelliger op geworden. Het is er een geworden van regeltjes en van wijzen naar anderen wat ze allemaal wel en niet zouden moeten doen. Maar als we diep in ons zelf kijken doen we zelf, rokers of niet rokers, allemaal dingen met de regelmaat van de klok die ook niet gezond zijn. Teveel eten en drinken, te weinig bewegen, teveel zeiken over anderen, ontevredenheid, te hard rijden, te veel stress en en noem maar op. Dat zijn allemaal keuzes die we individueel maken en waar we zelf voor verantwoordelijk zijn. Dit is onze individuele vrijheid waar geen overheid zich heeft mee te bemoeien. En als we het hebben over de kosten van de gezondheidszorg die dat met zich meebrengt dan kunnen we beter alles verbieden. De wapenindustrie maakt dodelijk vernietigingstuig, de chemische industrie maakt dodelijk gif, de olie-industrie maakt de lucht ongezond, kortom allemaal dingen die nou niet echt gezondheidsbevorderend zijn.  Als voor de Europese Commissie de gezondheid van de mens voorop stond was het beter daar te beginnen. Het heeft dus weinig zin om dat druppeltje op de gloeiende plaat, wat roken eigenlijk is, onder een electronenmicroscoop te leggen.

Gewoon iedereen laten doen wat hij wil zolang hij anderen niet schaadt lijkt mij de beste oplossing. Het zit nu eenmaal in de mens om ook ondeugende dingen te doen. Gaan we die verbieden dan krijgen we een achterbakse en stiekeme samenleving die er heus niet gezelliger op wordt.

Dus Europese Commissie:  Opsjouten met al die regeltjes en bemoeizucht!

Tags

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl