Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

De executie van de Nederlands-Iraanse Zara Bahrami in Iran doet in Nederland veel stof opwaaien. Had dit voorkomen kunnen worden? Feit is dat Zara Bahrami is gearresteerd tijdens een protestbijeenkomst van tegenstanders van het Iraans regiem. Of zij werkelijk met een grote partij harddrugs in verband gebracht kan worden zal waarschijnlijk nooit meer in de openbaarheid komen. Feit is dat zij in Nederland een veroordeling achter de rug heeft voor het in bezit hebben en het verhandelen van een grote partij harddrugs.

In dit geval gaat het er echter niet om of het wel of niet terecht is dat zij werd opgepakt, veroordeeld en terechtgesteld.

Lakse opstelling minister

Het gaat erom wat Buitenlandse Zaken heeft gedaan om haar belangen als Nederlands Staatsburger te dienen, ongeacht wat de beschuldiging is. Het is algemeen bekend dat het Iraanse regiem een meedogenloos strak beleid voert. Een mensenleven telt niet mee in de denkpatronen van de Iraanse regering. Zo makkelijk als er iemand terechtgesteld wordt, zo makkelijk wordt ook iemand gratie verleend als hiermee voordeel voor de Iraanse regering kan worden behaald.

Knieval naar Amerika

Minister Rosenthal heeft echter een kapitale inschattingsfout gemaakt die naar alle waarschijnlijkheid de regering van Iran diep heeft beledigd. De Minister van Buitenlandse Zaken van Iran was onderweg naar een aantal besprekingen elders in Europa en zou ook een tussenlanding maken op Schiphol om een bespreking met VN medewerkers te hebben. Tevens zou hij met Minister Rosenthal van gedachten wisselen over de kwestie Zara Bahrami. De voorwaarde voor deze tussenlanding was dat het Iraanse toestel op Schiphol zou kunnen bijtanken. Omdat er door de Verenigde Staten een boycot tegen Iran is uitgevaardigd heeft Minister Rosenthal contact gezocht met de Amerikaanse ambassadeur om te vragen of het bijtanken in strijd zou zijn met deze boycot. De ambassadeur deelde hem mee dat dit waarschijnlijk het geval zou zijn. Hierop liet Minister Rosenthal de Iraanse regering  weten dat er niet bijgetankt zou kunnen worden. Besloten werd om de tussenlanding op Schiphol dan maar niet te maken. Het had tot gevolg dat een cruciaal en waarschijnlijk beslissend gesprek over Zara Bahrami tussen beide ministers niet heeft plaats kunnen vinden. Een aantal dagen daarna heeft nog een onderminister van Iran een gesprek gehad, maar dit gesprek werd niet door Minister Rosenthal zelf gevoerd maar werd door hem overgelaten aan een aantal ambtenaren. Het lijkt erop dat Minister Rosenthal niet goed weet om te gaan met Oosterse sentimenten, die een uiterst rancuneus en dodelijk effect kunnen hebben.

Nederland heeft genoeg onderhandelingswaar voorhanden waarmee ze het leven van Zara Bahrami hadden kunnen redden, maar dan moet je geen kans voorbij laten gaan en zeker je tegenstander niet beledigen. De minister had dat toestel gewoon moeten laten landen en bijtanken, ongeacht wat zijn Amerikaanse vrienden daarvan zouden vinden. Dat de Amerikaanse boycot moest worden genegeerd had hij naderhand gemakkelijk kunnen uitleggen, het ging tenslotte om een mensenleven. Doordat er later nooit meer op het hoogste niveau contact is geweest kon Iran gewoon zijn gang gaan en heeft de Iraanse rechterlijke macht de executie, mogelijk uit rancune door het gedrag van Minister Rosenthal, versneld laten uitvoeren. Uiteindelijk is het in de internationale politiek: “Voor wat, hoort wat.” Dit geldt zeker als je om een ´gunst´komt vragen.

Minister Rosenthal moet zich in de Tweede Kamer verantwoorden over deze zaak. Hij heeft steeds gezegd dat hij er ALLES aan gedaan heeft om deze executie te voorkomen. Uit het bovenstaande blijkt dit echter niet zo te zijn.

Minister Rosenthal is een uiterst beminnelijk  man, maar een lichtgewicht in het spel dat gespeeld moet worden met buitenlandse totalitaire overheden. In deze gevallen heb je niets aan beminnelijkheid en een naïeve wijze van zelfoverschatting.

Dit soort van amateuristisch gedrag door de  Minister van Buitenlandse Zaken kan Nederland zich in de wereldpolitiek niet veroorloven. Zeker niet in deze barre tijden!


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl