Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Nout Wellink

Pensioenfondsen in problemen

Augustus 2010 kwam de Nederlandsche Bank met het alarmerende bericht dat de pensioenfondsen onvoldoende dekkingsgraad hadden om voor lange tijd onze pensioenen te kunnen garanderen. De Nederlandsche Bank zag geen reden om aan te nemen dat de dekkingsgraad van de pensioenfondsen binnen korte tijd weer boven de grens van 105% zou kunnen komen en veroorzaakte in de Nederlandse samenleving hevige beroering met de mededeling dat de meeste pensioenfondsen hun pensioenen met ingang van 2012 zouden moeten korten. Sommige fondsen zouden hun pensioenen zelfs met 16% moeten verlagen. Als reden werd opgegeven dat er geen reden was om aan te nemen dat de rentestanden binnen korte tijd zouden stijgen, er ook geen reden was om aan te nemen dat de beurzen weer flink zouden aantrekken en er dus geen mogelijkheid was dat de pensioenfondsen uit hun benarde positie konden komen.  In ons artikel van 10 september 2010 maakten wij al melding van het feit dat de dekkingsgraad binnen een paar maanden zomaar weer boven de 105% zou kunnen komen maar dit werd door de Nederlandsche Bank voor welhaast onmogelijk gehouden.

Herstel Pensioenfondsen

Vandaag werd bekend dat Nederlands grootste pensioenfonds, het ABP, inmiddels al weer een dekkingsgraad van 110% heeft bereikt. Zij profiteren van de rentestijgingen op de internationale geldmarkten. Verder is het ABP optimistisch gestemd over de toekomst en wordt een verdere verbetering van de dekkingsgraad verwacht. Het ABP verwacht zelfs dat de pensioenuitkeringen weer geïndexeerd kunnen worden. Dus in plaats van de uitkeringen te verlagen kunnen ze misschien zelfs weer worden verhoogd. Wel moet hierbij vermeld worden dat het ABP niet de adviezen van de Nederlandsche Bank heeft opgevolgd maar gewoon haar eigen beleggingsstrategie heeft gevolgd.

Het is ironisch te moeten constateren dat de pensioenfondsen die wel het advies van de Nederlandsche Bank hebben opgevolgd nu met de gebakken peren zitten. Zij hebben zich voor lange tijd ingekocht in de door Wellink voorspelde langdurige lage rentemarkt en beschikken dus niet meer over de cash die nodig is om in de markten met  hogere renteopbrengsten te stappen.

Wellink eindelijk met pensioen

Eens te meer blijkt dat Nout Wellink, als president van de Nederlandsche Bank, een enorme inschattingsfout heeft gemaakt. Hij heeft gezorgd voor veel onrust onder de bevolking voor wat betreft de pensioenen. Tellen we dit op bij zijn vorige inschattingsfouten (Rommelhypotheken VS, IceSave, ABNAMRO, DSB) dan kun je je afvragen wat deze man doet bij de Nederlandsche Bank. We weten dat zijn termijn als President van de Nederlandsche Bank in de loop van 2011 erop zit en hij eindelijk  het veld moet ruimen. Het is maar te hopen dat er in die tussentijd geen calamiteiten meer plaatsvinden die zouden kunnen zorgen voor nieuwe inschattingsfouten.

Tags

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl