Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie

Drama Libië

door op Mar.17, 2011, onder Politiek
Mobiel

No-fly zone

Nog even en het leger van Gadhafi staat voor de poorten van Benghazi. Wat er dan gaat gebeuren daar kun je je hart voor vasthouden. Tanks, vliegtuigen en zwaar geschut worden ingezet tegen een bevolking die uitgerust is met een paar geweertjes. Een kansloze strijd. In New York wordt al dagen vergaderd over een eventueel in te stellen no-fly zone boven Libië. De Veiligheidsraad kan het hier niet over eens worden. Rusland en China zijn faliekant tegen zo´n no-fly zone. Zij zeggen dat het instellen van een no-fly zone de situatie alleen maar zou verergeren en de stabiliteit in de regio nog meer in gevaar zou brengen. Nu Gadhafi behoorlijk aan de winnende hand is vertoont hij zich ook weer vaker in het openbaar.  Gisteren sprak hij met de pers en zei dat,  als de rust in het land is hersteld, hij alle Westerse bedrijven uit Libië zou gooien en alleen nog maar zaken zou doen met Rusland en China.

Eigenbelang

Ziehier de echte reden waarom Rusland en China tegen een no-fly zone zijn. Een heel volk wordt opgeofferd om de toevoer van olie te kunnen verkrijgen. Of het nou China, Rusland, Europa of Amerika is, het gaat maar om één ding ding en dat is “eigenbelang”. Alle regeringsleiders die zich hebben uitgesproken tegen Gadhafi zullen zich nu achter de oren krabben omdat ze op het verkeerde paard hebben gewed. Ook de Nederlandse Regering zal haar bedenkingen hebben, wat betreft hun uitgesproken mening, omdat de raffinaderijen in Europoort voor een groot deel draaien op Libische olie. Shell was in Libië zwaarwegend betrokken bij het oppompen van de olie en het verschepen ervan naar Rotterdam. Dat de Westerse regeringen erop aandrongen dat Gadhafi het veld moest ruimen was niet om de belangen van de Libische bevolking te dienen. Omdat zij uitgingen van het domino-effect van het omvallen van de totalitaire regiems in de Arabische landen en zij in de veronderstelling verkeerden dat Gadhafi het niet ging redden, spraken zij hun steun uit voor de opstandelingen. Deze steunbetuigingen hadden maar één reden en die was, om na de val van Gadhafi, verzekerd te zijn van de toevoer van Libische olie. Niemand in het Westen had rekening gehouden met de veerkracht van de onvoorspelbare Gadhafi. Vandaag wordt er bij de Verenigde Naties gestemd over het wel of niet instellen van een no-fly zone boven Libië. Deze zal er echter niet komen. Mocht hij er wel komen dan is het inmiddels te laat omdat Gadhafi met zijn zware geschut al voor de poorten van het laatste bolwerk van het verzet staat en een no-fly zone geen invloed meer zal hebben.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl