Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

China en Rusland gebruiken geen vetorecht!

Het onmogelijke is toch gebeurd! De veiligheidsraad heeft een resolutie aangenomen waarin een no-fly zone boven Libië wordt afgekondigd. Het blijft niet alleen beperkt tot een no-fly zone. Militaire eenheden van Gadhafi die voorbereidingen treffen voor het aanvallen van de ´opstandige´ burgerbevolking mogen worden uitgeschakeld vanuit de lucht. Waren we gisteren nog de mening toegedaan dat deze resolutie niet gesteund zou gaan worden, o.a. door gebruikmaking van het vetorecht door Rusland en China, vannacht bleek dit onterecht. Weliswaar hebben China en Rusland zich onthouden van stemming, maar ze hebben ook niet tegengestemd. Dit betekende dat 10 stemmen vóór waren, 0 stemmen tegen en 5 onthoudingen. De resolutie werd dus met een grote meerderheid aangenomen. In Benghazi gingen, na het bekend worden van dit nieuws, tienduizenden mensen de straat op om deze verheugende mededeling te vieren. Er viel een zware last van hun schouders.

Wat betekent dit nu?

De zoon van Gadhafi verklaarde gisteren nog minzaam dat het aannemen van de resolutie geen invloed meer zou hebben op hun opmars naar Benghazi. Dit omdat de instelling van een no-fly zone te laat zou komen om deze opmars tot staan te brengen. Vanochtend verklaarde hij echter dat de inname van Benghazi voorlopig is uitgesteld. Algemeen wordt aangenomen dat tot het uitstellen (afstellen?) van de verovering van Benghazi is besloten omdat er niet alleen een no-fly zone is ingesteld, maar dat ook vanuit de lucht aanvallen mogen worden gedaan op tanks, afweergeschut en troepen die aanvallen op burgers voorbereiden of uitvoeren. De aanhangers van Gadhafi die het bolwerk van de opstandelingen zouden willen binnendringen moeten via de woestijn de stad benaderen en kunnen zich in de open ruimte van de woestijn niet beschermen tegen luchtaanvallen van de uitvoerders van de VN-resolutie.

Beter laat dan nooit

Het ziet er nu toch naar uit dat Gadhafi´s laatste dagen als leider van Libië zijn geteld. Tegen de aanvallen van een hypermoderne luchtmacht is hij met zijn verouderde militaire apparaat  niet opgewassen. Toch moet er ook rekening worden gehouden met de mogelijkheid dat er nog een felle strijd zal ontstaan. Gadhafi heeft in het verleden al meermalen bewezen dat hij op zijn minst behoorlijk ontoerekeningsvatbaar is en……, een kat in nood maakt rare sprongen!


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl