Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Er sijpelen steeds meer berichten door dat Gadhafi een tegenoffensief is begonnen richting het Oosten van Libië, wat nu in handen is van de opstandelingen. Hij wordt hierin gesteund door de aanhangers van zijn eigen stam, de binnenlandse veiligheidsdienst en massaal ingevlogen buitenlandse huurlingen. Verder is hij overgegaan tot het bewapenen van de bevolking die hem nog steunt. Ook zou hij gigantische bedragen uittrekken om deze bevolking en huursoldaten te kunnen betalen voor hun steun.

In de tussentijd is de veiligheidsraad druk met  het opleggen van sancties. Zo is Libië met onmiddellijke ingang uit de Raad voor de Mensenrechten gezet. Zijn tegoeden in het buitenland worden bevroren en heeft hij een reisverbod opgelegd gekregen. Het zijn allemaal papieren maatregelen die op den duur wel effect kunnen sorteren, maar die voor de opstandige bevolking nu weinig effect zullen hebben.

Besluiteloos

De besluiteloosheid van de rest van de wereld speelt Gadhafi in de kaart omdat hij in Libië gewoon zijn gang kan blijven gaan. Er zou met onmiddellijke ingang een no-fly zone ingesteld moeten worden om te verhinderen dat Gadhafi nog meer huursoldaten via luchtverbindingen zijn land kan binnensmokkelen. Deze no-fly zone is eenvoudig te effectueren en kan voorkomen dat het geweld verder escaleert.

Het is weer duidelijk gebleken dat de internationale politiek niet is opgewassen tegen figuren die spotten met de mensenrechten en de daaraan verbonden normen en waarden. Een beetje schreeuwen vanaf de zijlijn dat hij internationaal aangeklaagd zal worden en zijn straf niet zal ontlopen heeft op figuren als Gadhafi geen effect. Alle grote leiders in de wereld zeggen dat Gadhafi het contact met de werkelijkheid heeft verloren. Je zou dus zeggen dat deze gek onmiddellijk onschadelijk gemaakt moet worden om verder bloedvergieten te voorkomen. Hier blijkt echter niemand iets voor te voelen.

Inmiddels zijn tienduizenden vluchtelingen aan zowel de Oost- als de Westgrens Libië ontvlucht. De opvangmogelijkheden zijn zeer beperkt, zowel in Tunesië als in Egypte.

Er wordt nu meer energie en geld gestopt in handelingen die ervoor zorgen dat die vluchtelingen daar in de buurt blijven en niet uitzwermen over Europa, dan dat ze zorgen dat Gadhafi van het toneel verdwijnt. Hoe eerder deze, op macht beluste surrealist weg is, hoe minder vluchtelingen er zullen zijn.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl