Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Palestina wordt steeds kleiner

De bovenstaande kaart geeft aan dat Palestina steeds kleiner wordt. De afbeelding links geeft aan hoe groot Palestina in zijn oorspronkelijke omvang was tot 1946. De witte vlekjes in het volledig groene gebied zijn de plaatsen waar de meeste Joden woonden en werkten. In die tijd leefden de Joden en Palestijnen over het algemeen vreedzaam naast elkaar en waren volledig geïntegreerd met de Palestijnse bevolking. Op 14 mei 1948 verklaarde de Joodse Raad Israël als onafhankelijke staat tijdens de presentatie van het document Israëlische Onafhankelijkheidsverklaring (Megilat HaAtzma’ut). De grenzen waren in 1947 vastgesteld door de Verenigde Naties (zie afbeelding 2). Tijdens de zesdaagse oorlog juni 1967 verloren de Palestijnen gebied en zag de kaart eruit zoals in afbeelding 3. Op 17 september 1978 sluit Israël vrede met Egypte, de zogenaamde Camp David Akkoorden. De voorwaarde voor deze vrede was dat er vredesbesprekingen met de Palestijnen zouden gaan plaatsvinden met de bedoeling om de grenzen terug te brengen zoals die in 1947 door de Verenigde Naties waren vastgesteld. Overigens waren de Palestijnen tegen dit vredesakkoord. Diverse Joodse nederzettingen die waren gebouwd in bezet gebied werden ontruimd en aan de Palestijnen teruggeven. Ook over de status van de hoofdstad Jeruzalem zou moeten worden onderhandeld. De Sinaï woestijn, welke tijdens de Zesdaagse Oorlog op de Egyptenaren was veroverd werd aan  Egypte teruggegeven.

In 1998 bereikten Netanyahu (Israël) en Arafat (Palestina) een nieuw, voorlopig akkoord. Dit akkoord behelsde de volgende voorwaarden:

  • GRENS: Israël trekt zich terug uit 98 procent van de bezette gebieden in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Als compensatie voor het verlies van 2 procent van het Palestijnse grondgebied staat Israël een deel van de Negevwoestijn af aan de Palestijnen.
  • NEDERZETTINGEN: Een klein aantal joodse nederzettingen op de Westoever zal bij Israël gevoegd worden, waaronder Maale Adumim, Givat Zeev en Alfei Menashe. Ariel, de op een na grootste nederzetting op de Westoever, en alle nederzettingen in de Gazastrook worden ontruimd.
  • JERUZALEM: De stad wordt verdeeld in een Palestijns en een Israëlisch deel. Door de stad komt een deel van de grens tussen Israël en het toekomstige Palestina te liggen. De Oude Stad wordt eveneens verdeeld, waarbij Israël de zeggenschap krijgt over de joodse wijk en joodse heiligdommen. De Palestijnen krijgen in het plan de zeggenschap over de rest van het ommuurde stadsdeel.

Doel bereikt

De Israëlische regering houdt zich echter niet aan deze afspraken en gaat onverdroten door met het bouwen van nieuwe Joodse nederzettingen in het bezette gebied. De hierop volgende raketaanvallen op- en terroristische aanslagen in Israël door Palestijnen worden door de Israëlische regering internationaal gebruikt als ´bewijs´dat de Palestijnen niet te vertrouwen zijn en uit zijn op de vernietiging van Israël. Om zogenaamde ´veiligheidsredenen´ bouwen de Israëliërs betonnen muren rond hun nederzettingen en langs de wegen er naar toe, met als gevolg dat er steeds minder Palestijns gebied overblijft. De situatie in 2010 is zoals aangegeven in afbeelding 4, maar gezien de snelheid waarmee de Israëliërs nieuwe nederzettingen bouwen zal er in 2015 geen groen (lees: Palestijns) plekje meer over zijn. Op dat moment heeft Israël het uiteindelijke doel bereikt, namelijk de annexering van heel Palestina. Dat de Palestijnen door de Israëliërs hetzelfde worden behandeld als de Joden door de Nazi´s, deert de Israëlische regering kennelijk niet.

.ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl