Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

De mega aardbeving in Japan heeft de kernreactoren en de gebouwen waarin ze zich bevonden niet beschadigd. Ondanks dat ze maar bestendig waren tot een beving van 7,4 op de schaal van Rigter doorstonden ze de klap van 9.0. Ook waren deze gebouwen opgewassen tegen de daaropvolgende tsunami.  Hoe schlemielig  is het dat de problemen waar de Japanners nu mee worstelen komt door het uitvallen van de koelsystemen. Het elektrische gedeelte van de pompsystemen kwam onder water te staan waarop ze het begaven. Het automatisch overschakelen op noodgeneratoren had geen effect omdat de elektrische voorzieningen op de pompen zelf, het door kortsluiting hadden begeven. Dit betekent dat er bij de bouw van de centrales  niet genoeg aandacht is besteed aan de plaats en hoogte van de pompopstellingen. Als er één koelsysteem zou zijn uitgevallen door deze aardbeving, zou dat verschrikkelijk zijn en leiden tot een ramp, maar door deze samenloop van omstandigheden eventueel te begrijpen. Het feit echter dat alle koelsystemen het hebben begeven is eigenlijk te gek voor woorden.

Kernenergie is alléén maar mogelijk in samenhang met koeling. De aandacht die wordt besteed aan de werking en de beveiliging van de splijtstof heeft geen enkele zin als dit ten koste zou gaan voor de aandacht aan de beveiliging van de koelwatersystemen. Deze twee elementen zijn beiden even belangrijk. Eigenlijk is het zo dat het systeem wat de afkoeling verzorgt belangrijker is dan de reactoren zelf. Zonder deze koelsystemen gaat de kernreactor zijn eigen gang en zal altijd leiden tot de zo gevreesde “meltdown”, met alle vreselijke gevolgen vandien. Nu wordt er wereldwijd naarstig gekeken hoe het zit met de rest van de kerncentrales. Ik vrees het ergste. Maar hierover zal het laatste woord nog niet gesproken zijn!


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl