Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Machthebbers verliezen zicht op realiteit.

Nu de een na de andere dictator van zijn voetstuk valt is het misschien interessant om eens te kijken wat macht met iemands persoonlijkheid doet. Of het nu een democratisch of dictatoriaal geregeerd land betreft, steeds opnieuw bewijzen machthebbers dat zij niet zijn opgewassen tegen de verleiding om hun macht langer te laten duren dan verantwoord is. Tal van voorbeelden zijn er te noemen van leiders die uit alle macht proberen hun leiderschap voort te zetten. Hierbij schuwen zij niet om te frauderen, misbruik van hun macht te maken en geweld te gebruiken.

Zo maar een paar willekeurige voorbeelden:

  • President Gbagbo van Ivoorkust lijdt nederlaag bij verkiezingen maar weigert op te stappen.
  • President Hugo Chaves van Venezuela wenst uitgeroepen te worden tot “President voor het leven”.
  • President Ben Ali van Tunesië richt bloedbad aan alvorens hij het land uitvlucht.
  • President Mugabe van Zimbabwe weigert verkiezingsuitslag te respecteren en blijft aan als president.
  • President Mubarak van Egypte denkt aan te kunnen blijven na het ontslaan van zijn regering.
  • President Ahmadinejad van Iran pleegt fraude bij verkiezingen en slaat volksopstand neer.

Macht is verslavend

Dit zijn maar een paar voorbeelden uit de recente geschiedenis. In haast alle voornoemde gevallen lijkt het alsof deze leiders het zicht op de realiteit zijn kwijtgeraakt. Zelf geloven ze, ook al zijn ze al tientallen jaren aan de macht,  zoveel populariteit te bezitten dat zij ervan overtuigd zijn dat ze op dezelfde manier verder kunnen gaan en schijnen niet te beseffen dat de bevolking gruwelt van hun machtspositie. Opstanden worden door deze figuren meestal gezien als een complot van een kleine minderheid die tegen hen is en nemen dit niet waar als een uiting van een compleet volk die wil dat ze het veld ruimen.

Kroning tot Keizer Napoleon

Een wel heel absurd voorbeeld van verslaving aan de macht zie je bij de koningshuizen. De koningshuizen hebben het eeuwen geleden voor elkaar gekregen om aan de macht te kunnen blijven door het instellen van erfopvolging. Alsof een land een familiebezit is. Geschiktheid voor deze functie speelt geen rol. Een prins wordt een koning omdat zijn vader koning was, ongeacht zijn capaciteiten. Een belachelijk systeem! De voorlopers van de koningshuizen waren niet meer dan georganiseerde bandieten die met kleine legertjes de locale bevolking terroriseerden en hun goederen in beslag namen om zichzelf te verrijken. Naderhand kregen zij de steun van kerkelijke leiders die hen, in ruil voor de erkenning van elkaars wederzijdse macht,  allerlei adellijke titels verschaften. Zo spanden de kerkelijke leiders en deze bandietenbendes samen om de bevolking eronder te houden. Deze Graven en Hertogen voerden onderling ook weer strijd om de macht en de overwinnaars lieten zich vaak uitroepen tot koning of keizer. Dit alles met steun en goedkeuring van de Kerk en Paus omdat deze hen uiteindelijk tot koning of keizer moest kronen. Keizer Napoleon Bonaparte is hier een goed voorbeeld van.

Witwassen

Zoals criminele organisaties hun door misdaad verkregen fortuinen witwassen om daarna als gerespecteerde bedrijven door het leven te kunnen gaan, zo zijn deze ´adellijke edelen´ zich later gaan transformeren tot voorname en gewichtige mensen. In die kringen wordt netjes en bekakt gesproken om de gewone mens de indruk te geven dat zij door de ´voorzienigheid´ zijn gezonden met het doel om hun leider te zijn. De enorme fortuinen die deze ´voorname lieden´ in de loop der eeuwen op vaak criminele wijze hebben vergaard bezitten zij nog steeds en worden  in het geheim regelmatig aangewend om hun verworven posities te kunnen blijven behouden. De aangeboren eigenschap van de mens om in sprookjes te geloven en het gegeven dat mensen graag tegen iets opkijken doet de rest en is er de oorzaak van dat deze situatie zich ook in deze moderne tijd nog steeds kan voortzetten.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl