Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Wasmiddelen veel te duur.

Het is steeds de Europese Unie die profiteert van de hoge boetes die bedrijven worden opgelegd wanneer blijkt dat zij onderling illegale prijsafspraken hebben gemaakt.

Onlangs heeft de Europese Commissie het voedingsmiddelenconcern Unilever en branchegenoot Procter & Gamble een boete van 300 miljoen euro opgelegd voor het maken van illegale prijsafspraken. Zij hebben in de periode 2004-2007 hun wasmiddelen voor veel te hoge prijzen aan de consument verkocht. Het Duitse concern Heinkel hoefde geen boete te betalen omdat dit bedrijf de Commissie tipte over de afspraken.

Boetes spekken kas EU

De boete van 300 miljoen euro spekt de kas van de Europese Unie, maar de consument die jaren teveel heeft betaald schiet er niks mee op. De bedrijven zelf hebben geen moeite met het betalen van deze hoge boetes omdat zij door het hanteren van te hoge prijzen de boete al een aantal keer hebben terugverdiend. Het zal niet verbazen als blijkt dat het maken van illegale prijsafspraken tot ´officiële´ bedrijfspolitiek is verheven.

Consument de dupe

Dat de Europese Commissie lak heeft aan de consument, blijkt uit het feit dat de geldboetes die zij oplegt uiteindelijk ten goede komen aan de kas van de Europese Unie en de consument met lege handen achterlaat. Zouden zij werkelijk voor de belangen van de consument opkomen dan ligt een andere straf veel meer voor de hand. De bedrijven zouden bijvoorbeeld, bij een veroordeling, verplicht kunnen worden gesteld de producten die zij 3 jaar lang te duur hebben verkocht, nu voor de komende 3 jaar te verkopen voor de toenmalige werkelijke prijs, ook nog eens verminderd met de illegale winst. Dit zal ongetwijfeld leiden tot veel meer effectiviteit omdat illegale prijsafspraken dan niet meer rendabel zullen zijn en de verlieskans te groot is. Tevens wordt op deze wijze de consument in de gelegenheid gesteld om het teveel betaalde terug te verdienen.

Het zou niet verbazen als blijkt dat de overheid en deze concerns oogluikend onder één hoedje spelen en het liever laten zoals het nu is. Uiteindelijk hebben zowel de overheid als de bedrijven profijt van deze verboden kartelvorming.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl