Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

De eerste dagen na de aardbeving in Japan en het uitvallen van de koelsystemen in de Fukushima kerncentrale was het oog van de totale wereldpers gericht op het verloop van deze ramp. Doordat de kernreactoren niet gekoeld konden worden vonden er in de reactorruimtes een aantal explosies plaats die grote verwoestingen aanrichtten. Nucleaire  deskundigen kwamen opdraven in haast alle nieuwsuitzendingen om hun visie te geven over de omvang en de risico´s van deze catastrofe.  Er werd uitvoerig op ingegaan wat de consequenties konden zijn voor de directe omgeving van de centrale.  Een zone van 20 kilometer rond de centrale werd ontruimd om eventuele besmetting van de bevolking te voorkomen. Verder werden er veel sussende woorden gesproken over de mogelijkheden van het het gevaar en werden voor de werknemers van de centrale een paar keer de stralingsnormen verruimd. Naarmate de tijd verstreek werd duidelijk dat de situatie per dag verslechterde. Intussen heeft zich een “meltdown” voorgedaan bij een van de reactoren waarbij veel radio-actieve straling is vrijgekomen. Brandweermensen spuiten water in de reactorruimtes in een poging om de reactoren te koelen. Het effect hiervan doet overigens denken aan het jongetje wat zijn vinger in de dijk steekt om te voorkomen dat het land achter de dijk overstroomt.

Situatie steeds slechter

Inmiddels zijn we een paar weken verder en wordt de situatie er niet beter op. Pogingen om de reactorruimtes af te dichten om zodoende het stralingsgevaar te minimaliseren mislukken steeds. Nu moet er ongeveer 12 miljoen liter besmet water in zee worden geloosd om plaats te maken voor water wat nog zwaarder is besmet. Het mag duidelijk zijn dat de Japanners met de handen in het haar zitten en radeloos zijn omdat ze niet in staat zijn het probleem te tackelen. Nucleaire grootmacht Rusland is gevraagd om hulp bij de bestrijding van radio-activiteit.

Omdat de pers zich inmiddels op grote schaal heeft teruggetrokken uit het gebied en zich heeft gestort op andere “belangrijkere” nieuwsonderwerpen in de wereld, wordt er in de nieuwsmedia nog maar summier melding gemaakt over het verloop van de gebeurtenissen in Fukushima. Intussen verspreidt de radio-activiteit zich over de wereld. Voorlopig zijn de gemeten waarden nog acceptabel, maar doordat het lekken dag in dag uit maar door blijft gaan kun je je zo langzamerhand gaan afvragen: “Voor hoe lang nog?”

Het is niet zo dat, als de aandacht van de pers er niet meer is, ook het gevaar er niet meer is!


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl