Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Banken en geld.

De meeste mensen hebben eigenlijk geen idee waar het geld nou eigenlijk vandaan komt. In het algemeen is de veronderstelling dat banken op een zak geld zitten die beschikbaar is om uit te lenen.  Hoe de banken aan dat geld komen vraagt eigenlijk niemand zich af. Er wordt gewoon als vanzelfsprekend aangenomen dat banken geld hebben. Dit is echter een misvatting.

Hoe komt een bank aan geld.

Natuurlijk hebben banken de beschikking over geld. Dit geld is echter voor het grootste gedeelte niet van de bank zelf maar is eigendom van mensen die geld naar de bank hebben gebracht, bijvoorbeeld  om te sparen. De bank betaalt aan de spaarder een vergoeding in de vorm van rente. Met dat gespaarde geld kunnen banken gaan werken. Zij kunnen dit bijvoorbeeld uitlenen aan bedrijven of personen die geld nodig hebben. Over deze leningen wordt rente betaald aan de bank. Aan de ene kant betaalt de bank rente aan de spaarder en aan de andere kant ontvangt de bank rente van de lener. De rente die wordt betaald aan de spaarder is altijd lager dan de rente die de bank ontvangt van de lener. Op deze wijze verdient de bank dus geld. Tot zover is het allemaal logisch. Je zou dus zeggen dat banken niet meer kunnen uitlenen dan dat ze aan gespaard geld hebben binnengekregen. Ook dit is een misvatting.

Centrale Banken

Om het eenvoudig en simpel te houden een voorbeeld. Stel, een bank heeft € 1000,- aan spaargeld in huis. Maar er is vraag naar leningen voor € 1500,-. Dan komt de bank dus € 500,- tekort. Aangezien banken hun verdiensten maken door geld uit te lenen, dan zou dit betekenen dat de bedrijfsvoering van de bank stagneert omdat ze niet meer uit kunnen lenen, eenvoudig omdat het er niet is. Om een winstgevende bedrijfsvoering te kunnen doen heeft de bank dus dringend € 500,- nodig. Om dit toch mogelijk te maken is er een overkoepelend orgaan opgericht, namelijk een Centrale Bank. Daar kan de bank dan die € 500,- lenen die ze tekort komen. Een Centrale Bank beschikt in principe niet over geld. Dus vraag je je af: “Hoe komt de Centrale Bank dan aan het geld?” Daar is een heel simpele oplossing voor bedacht.

Geld printen

Een Centrale Bank heeft de bevoegdheid om geld te maken. Volledig vanuit het niets. Omdat de bank € 500,- nodig heeft wordt er inkt en papier in de printer van de Centrale Bank gedaan en worden deze € 500,- gedrukt. De bank tekent een schuldigverklaring aan de Centrale Bank, ontvangt € 500,-  en kan dit bedrag dus toch uitlenen. De personen of bedrijven aan wie dit geld wordt uitgeleend stellen zich garant voor het geleende bedrag en zijn dus verantwoordelijk voor de creatie van dit uit het niets gecreëerde geld. Zo is de cirkel weer rond. Hier hebben we natuurlijk een heel simpel voorbeeld gegeven. Het zit wel iets genuanceerder in elkaar maar in principe gaat het op deze wijze. Als we deze bedragen met een miljoen, een miljard of een biljoen vermenigvuldigen dat kom je ongeveer in de buurt van de omvang van dit soort transacties. Banken lenen namelijk niet alleen uit aan personen en bedrijven, maar ook aan landen. Tot zover is er geen vuiltje aan de lucht en lijkt alles in orde te zijn. Dit systeem komt echter in de problemen en valt als een kaartenhuis in elkaar als personen of bedrijven, maar vooral landen deze leningen, om wat voor reden dan ook niet meer terug kunnen betalen. Dit is het financiële spook wat op dit moment wereldwijd in de rondte waart. Maar daar komen we later op terug.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl