Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie

Euro wankelt

door op May.09, 2011, onder Economie
Mobiel

George Papandreou

Het bericht in weekblad “Der Spiegel” dat Griekenland uit de Euro wilt stappen doet de Eurozone weer eens op zijn grondvesten schudden. De Griekse premier, George Papandreou, haastte zich om dit heftig te ontkennen. Toch heeft het er alle schijn van dat het best wel eens mogelijk zou kunnen zijn.

Ondanks een noodlening aan de Grieken van 110 miljard euro uit het Europese reddingsfonds krijgen ze het niet voor elkaar om uit de schulden te komen. Ze zouden nog eens 40 miljard euro nodig hebben om op korte termijn de problemen op te lossen. Als je een klein beetje kan rekenen dan kom je tot de conclusie dat dit ook niet zal helpen. Zeker als in aanmerking wordt genomen dat Griekenland momenteel 15,5% rente op haar leningen moet betalen. Dit is onhoudbaar en het probleem wordt alleen maar groter.

Schuldsanering.

De ministers van enkele grote Eurolanden zijn in het “geheim” al bij elkaar gekomen voor informeel overleg. Volgens professor Arnoud Boot, hoogleraar aan de Universiteit in Amsterdam, is een gedwongen vertrek uit de Euro niet mogelijk. Uit zichzelf zullen de Grieken het ook niet doen omdat dit hun probleem niet oplost. Er wordt door hen bijna geen belasting betaald. Griekenland heeft wel een belastingsysteem maar beschikt niet over een efficiënt apparaat om belastinggelden te innen. Er zit volgens professor Boot niet anders op dan een groot gedeelte van de Griekse schulden kwijt te schelden. De banken die daar dan de dupe van worden zullen door de overheden te hulp moeten worden geschoten.

Te kort door de bocht.

Er zal best wel ergens een steekhoudend argument zitten in deze redenering maar het lijkt een beetje te kort door de bocht. In de eerste plaats moeten we ons afvragen hoe het zover heeft kunnen komen. Een van de grootste boosdoeners in dit debacle is de Amerikaanse zakenbank Goldman-Sachs die de Griekse regering heeft geholpen om de boel te besodemieteren toen Griekenland mee wilde doen met de Euro. Goldman-Sachs verstrekte in het geheim een aantal illegale “currency swaps” aan Griekenland waardoor het leek dat de Grieken 1 miljard meer in kas hadden dan er werkelijk was. Toen de financiële crisis uitbrak (mede veroorzaakt door dezelfde Goldman-Sachs) moesten de Grieken met hun billen bloot en konden dat  miljard niet laten zien. Zowel Goldman-Sachs als de Griekse regering zijn “berispt” voor deze misdaad maar nooit echt gestraft.

Voor de goedwillende Europeaan is dit onbegrijpelijk en zal er niet rauwig om zijn als de Grieken uit de eurozone gelazerd worden. Het idee van professor Boot om de banken dan maar door de overheden te laten helpen betekent dat de burger dan ook nog eens de rekening krijgt gepresenteerd voor het overeind houden van een compleet land. Misschien een goed idee in de intelligente kop van een hoogleraar maar je kunt ervan verzekerd zijn dat de “gewone” burger daar opstandig van wordt. Die heeft zijn buik al vol van de kosten die opgebracht moeten worden voor het redden van de eigen onverantwoordelijke banken. De banken die hiervan de dupe worden gaan hun geld maar halen bij de Goldman-Sachs.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl