Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

JP Morgan.

De zakenbank JP Morgan heeft strafvervolging afgekocht door het betalen van een boete van 153,5 miljoen dollar. De Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) had een aanklacht tegen JP Morgan ingediend omdat zij aan hun klanten door hedgefunds aangeleverde CDO-rommel (Collateralized Debt Obligation) hebben verkocht. Zelf had JP Morgan zich ingedekt tegen deze rommel door een ´verzekering´ af te sluiten die hun veel geld liet verdienen als deze CDO´s een waardevermindering ondergingen. Op deze wijze heeft de bank 150 miljoen verdiend en liet haar klanten achter met lege handen.

Goldman-Sachs en AIG

Dit doet ons denken aan de aanklachten vorig jaar tegen de Goldman-Sachs bank en de American International Group (AIG). Goldman-Sachs had hetzelfde spelletje gespeeld als JP Morgan, maar kocht strafvervolging af door het betalen van een boete van 550 miljoen dollar. AIG, het grootste verzekeringsconcern ter wereld,  had zich schuldig gemaakt aan boekhoudfraude, koersmanipulatie en overtreding van de mededingingsregels en heeft strafvervolging voorkomen door het betalen van 725 miljoen dollar.

Straffeloos.

De strafbare feiten die deze bankiers hebben laten plegen zijn van dien aard dat de verantwoordelijken hiervoor voor tientallen jaren in de gevangenis hadden moeten worden opgeborgen. Maar zo werkt het niet in de bankensector. Deze witgeboorde criminelen worden in de gelegenheid gesteld megaboetes te betalen, zeggen dat het hun spijt en weg is de aansprakelijkheid. Vervolgens blijven zij gewoon in hun functie en gaan over tot de orde van de dag.

Burger betaalt.

Het blijkt zonneklaar dat bankiers niets te vrezen hebben wanneer zij de boel belazeren. Zij hebben zich in een onaantastbare positie gemanoeuvreerd en kunnen vanaf deze plek ongestraft de hele wereldeconomie aan het wankelen brengen. Zelf blijven ze buiten schot en laten de burgers opdraaien voor de kosten van het ineenstorten van de economie. De wetgevers staan machteloos tegen deze praktijken en vangen liever hoge boetes dan dat zij de megafraudeurs voor lange tijd de bak in sturen. Dit wetende, voelen de bankiers zich ver verheven boven de wet en broeden zij op nieuwe constructies om hiermee hun buitensporige private rijkdommen nog explosiever te laten groeien. De belegger loopt er als een mak schaap achteraan en is blij met de waan van de dag als er weer een procentje te verdienen valt. Dat zij door deze criminele bankiers langzamerhand uitgeperst worden als citroenen dringt in de botte hersenen niet door. Kijk maar naar het koersverloop op de beurzen van de afgelopen tien jaar.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl