Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

7 Miljard dollar gestolen.

Na de val van Saddam Hoessein zijn 21 enorme Hercules transportvliegtuigen naar Irak gevlogen, tezamen gevuld met 7 miljard in 100 dollarbiljetten. Het geld was bedoeld voor de wederopbouw van Irak. Het Amerikaanse Ministerie van Defensie heeft toegegeven dat die 7 miljard zijn verdwenen en dat het waarschijnlijk gestolen is. Sinds een week zijn de bevoegdheden voor de Iraakse financiën weer overgedragen aan de Irakezen zelf en zij zijn woedend over deze verdwijning. Het Iraakse parlement beweert zelfs dat het geen 7 miljard is maar spreken over 18 miljard dollar. Al in 2004 was het Amerikaanse Congres gewaarschuwd dat er miljarden dollars zoek waren. Stuart Bower, de Amerikaanse Inspecteur-Generaal wederopbouw Irak, die in 2004 naar Irak was gestuurd om Amerikaans overheidsgeld te beschermen heeft met eigen ogen gezien dat zakken met geld in trucks werden geladen en weggereden. Niemand wist waar naar toe. Hij maakte veelvuldig melding van grootschalige corruptie. Nu gaat hij een stap verder en zegt onomwonden dat 7 miljard dollar is gestolen. Niemand weet door wie en waar het is gebleven.

Toen Saddam Hoessein was verslagen, nam Amerika het bestuur en het Iraakse geld over. Saddam bleek over miljarden te beschikken. Al dit geld werd doorgesluisd naar de Federal Reserve. Daar werd het in een fonds voor wederopbouw gestopt. Omdat het bankensysteem niet werkte in Irak besloot President Bush dat het geld contant moest worden teruggevlogen. In legerkampen en oude paleizen werd het opgeslagen en bewaard. De Iraakse autoriteiten hadden zelf geen zeggenschap over deze gelden. Dat is  sinds een week hersteld en ogenblikkelijk werd er door de Iraakse autoriteiten een klacht ingediend tegen deze verdwijning. De Irakezen dreigen naar de rechter te stappen om alsnog deze miljarden terug te krijgen.

Intussen weet niemand waar het geld is gebleven en lijkt dit de grootste roof aller tijden te worden.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl