Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Minister van Financiën Jan Kees de Jager gedraagt zich in de Griekse schuldenaffaire als de vrek Ebenezer Scrooge, de succesvolle maar gierige zakenman uit het verhaal “A Christmas Carol” van Charles Dickens. Scrooge leende geld uit aan arme sloebers maar rekende hiervoor dermate hoge woekerrentes, dat er van hulp aan deze sloebers nauwelijks sprake was. Erger nog, door deze waanzinnige woekerrentes kwamen de mensen steeds dieper in de problemen.

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

In het VPRO-programma “De slag om Brussel” van maandag 20 juni zei Minister de Jager dat de Nederlanders moeten accepteren dat de Grieken tijdelijke steun moet worden gegeven. Hij vergeleek Griekenland met een patiënt die beter gemaakt moet worden. “Het kost pijnlijke maatregelen die de Griekse bevolking moet accepteren, maar het publieke draagvlak voor deze maatregelen is natuurlijk altijd lastig”, aldus de Jager. Hij vervolgde: “Overal waar het IMF komt om deze moeilijke maatregelen er doorheen te drukken, zie je altijd dat er een soort van publieke opstand ontstaat. Daardoor heb je ook het risico dat een land op een gegeven moment weer dreigt te ontsporen en dan moeten we met zijn allen de locomotief weer op het goeie spoor zetten. Deze kan maar één richting uit, nl. bezuinigen en economische hervormingen”. Hij vervolgde: “Dat is best lastig want de bevolking ziet op dat moment niet of onvoldoende dat dit zo hard nodig is. Het zijn hele pijnlijke maatregelen, waardoor ze een paar jaar heel veel pijn moeten nemen om het, als resutaat daarna beter te krijgen”. De Jager vervolgde zijn betoog als een arts die zijn patiënt wilt genezen: “Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, dus ik ben heel erg streng naar die landen toe. Maar ik denk dat het aanpassingspakket waar ze nu door moeten heel pijnlijk, maar op den duur heel goed voor ze zal zijn”. Op de vraag of Griekenland dan maar uit de eurozone moet worden gezet, antwoordt Jan Kees de Jager dat dit helaas niet kan. “Economisch gezien is dat verschrikkelijk moeilijk want als je eenmaal toegetreden bent tot een monetaire unie met één munt en je stapt eruit, wat moet je dan daarna maken? Je zou een nieuwe munt kunnen maken, maar wat is die nieuwe munt dan waard? En hoe gaat dat land dan zijn schulden afbetalen? Moet dat land zijn schulden in nieuwe drachmen gaan afbetalen? Die zullen waarschijnlijk weinig waarde hebben. Ik ben ervan overtuigd dat Nederland uiteindelijk veel meer schade lijdt als we de Grieken uit de Euro zetten”, zei de Jager.

Nederland verdient veel geld aan Griekse schulden

Toen de Minister werd geconfronteerd met de vraag of Nederland geld verdient aan de Grieken gaf hij als antwoord: “Als alles goed gaat en er wordt netjes betaald, dan krijgen wij een hele hoge rente inderdaad, maar dat is niet de reden want er zijn risico´s. Je hebt het risico dat er later wordt terugbetaald, of het risico dat je niet alles terugkrijgt. Maar we gaan er natuurlijk vanuit dat, als landen aan elkaar geld lenen, dit ook terugkomt. Wij vragen daar uiteraard een hele hoge rente voor, maar er staan ook risico´s tegenover”. De Minister moest toegeven dat Nederland tot nu toe veel geld heeft verdiend aan de Griekse schulden omdat de Grieken steeds braaf hebben betaald. Nederland kan heel goedkoop lenen om het vervolgens met veel winst aan de Grieken uit te lenen. De marges die Nederland rekent zijn vaak veel veel hoger dan de marges die gewone banken rekenen. Hij verzekerde echter: “Maar nogmaals dat is niet de reden, we zijn niet zeker wat uiteindelijk de uitkomst is”.

De nijpende financiële situatie van Griekenland, is niet veroorzaakt door de Griekse bevolking, maar door hun corrupte regeringen met medewerking van de Europese lidstaten en de ECB. Het is dus niet netjes van Minister de Jager om op dezelfde manier als Ebenezer Scrooge, woekerwinsten te maken op ´hulpacties´ die uiteindelijk door de Griekse bevolking moeten worden betaald.

Dit heeft niets met helpen, maar alles met verdienen te maken!


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl