Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Ongeveer 25 duizend huizenbezitters met een hypothecaire lening van de failliete DSB kunnen maar niet ontwaken uit de nachtmerrie die Dirk Scheringa hen heeft bezorgd. Waren ze al opgezadeld met een hele zooi onnodige polissen en extra kosten die ze argeloos in de schoot geworpen kregen toen ze hun hypotheek afsloten bij de DSB, nu worden ze geconfronteerd met extra hoge rentes en kosten die door de curator van de failliete bank worden doorberekent.

1 tot 1,5% boven het marktgemiddelde.

De curator stelt de rente vast die klanten moeten gaan betalen als een nieuwe renteperiode moet worden afgesloten. De curator rekent gemiddeld 1 tot 1,5% hoger dan gebruikelijk is op de hypotheekmarkt. Bij klanten die een hypotheek hebben van 200 duizend euro scheelt dat zomaar tot drieduizend euro per jaar. Overstappen naar een andere bank is ook niet gunstig omdat de hypotheekhouders dan een boete van 3,5% moeten betalen. Dit komt omdat bij het afsluiten van de hypotheken een boeteclausule is opgenomen die zegt dat, als je binnen 10 jaar van bank wilt veranderen, deze clausule in werking treedt. Ook dit is een situatie die niet gehanteerd wordt bij andere hypotheekverstrekkers. Aangezien Dirk Scheringa sinds 2005 hypotheken verstrekte vallen alle hypotheken onder deze clausule. Bij een lening van 200 duizend euro bedraagt deze vertrekboete 7000 euro. De curatoren stellen dat in overleg met de Consumentenbond in oktober 2010 een nieuw rentebeleid tot stand is gekomen omdat het oude beleid te onoverzichtelijk was. Door allerlei ´ontwikkelingen´ zijn de rentestanden ´iets´ hoger uitgevallen. De curator zegt echter dat hij zich niet kan herkennen in deze hogere rentestanden. Wat hij daarmee bedoelt is onduidelijk. Kennelijk hebben de afwikkelaars van het faillissement goed geleerd van Dirk Scheringa hoe je extra geld moet verdienen.

Vogelvrij.

Omdat in oktober 2009 de bankvergunning van DSB werd ingetrokken is er ook geen sprake meer van toezicht door De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten. Om dezelfde reden kunnen de klanten met hun klachten ook niet terecht bij het Klachteninstituut financiële dienstverlening. De curatoren kunnen dus gewoon naar eigen goeddunken hun gang gaan wat betreft de afwikkeling van het faillissement, waardoor de huizenbezitters ´vogelvrij´ zijn verklaard.

Lichtpuntje?

De Vereniging van Eigen Huisbezitters heeft Minister Jan Kees de Jager gevraagd om deze zaak te onderzoeken. Een lichtpuntje is dat er een Kamermeerderheid schijnt te zijn van VVD, PVV, PvdA en CDA die wil dat Jan Kees de Jager e.e.a. gaat onderzoeken.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl