Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Goud naar nieuw record

De prijs van goud is geklommen naar een nieuwe recordhoogte. Deze week noteerde goud $ 1622,49 per troy ounce (31,1 gram).

Goudstandaard losgelaten om oorlog te kunnen voeren

In 1973 werd door de Amerikaanse President Nixon voor de dekking van de dollar de goudstandaard losgelaten om zijn oorlog in Vietnam te kunnen betalen. Door het loslaten van de goudstandaard konden er onbeperkt dollars worden gecreëerd omdat de benodigde goudvoorraad voor de dekking ervan niet meer nodig was.

In het verleden bestonden er drie soorten geld: vals geld, gedekt geld en ongedekt geld. Omdat de goudstandaard is losgelaten bestaan er tegenwoordig nog maar 2 soorten geld: vals geld en ongedekt geld. Als we het realistisch bekijken, kunnen we zeggen dat het enige verschil tussen vals en ongedekt geld is, dat vals geld uit het niets wordt gecreëerd door criminelen en ongedekt geld uit het niets wordt gecreëerd door centrale banken.

Vóór het loslaten van de goudstandaard kon geld alleen worden bijgedrukt als de onderliggende goudvoorraad, die voor de dekking zorgde, werd vergroot. Het papieren geld werd dus gedekt door de goudvoorraad en was zelfs op verzoek om te ruilen voor puur goud.

Na het loslaten van de goudstandaard door de Zwitserse centrale bank in 1997 als laatste land, bestaat het gedekte geld volgens Lips (Zwitserse bankier) niet meer. We moeten het nu doen met ongedekt geld, waarbij de waarde gebaseerd is op hoop en vertrouwen.

Financiële crisis

De geschiedenis leert helaas dat het met ongedekt geld altijd verkeerd afloopt. Overheden kunnen de verleidingen van gratis geld bijdrukken meestal niet aan. Dit zien we nu op grote schaal gebeuren, zowel in de Verenigde Staten als in Europa. Na het ontstaan van de financiële crisis gingen de geldpersen in Amerika en Europa  op volle toeren draaien en werden er duizenden miljarden dollars (QE1 en QE2) en euro´s uit het niets bijgedrukt om de totale ineenstorting van het financiële systeem te voorkomen. De enige dekking die tegenover de creatie van deze astronomische bedragen stond was de hoop en het vertrouwen dat het wel goed zou komen. We zijn inmiddels ruim 3 jaar verder en zien nu dat deze kapitaalinjecties het vertrouwen in de financiële markten niet echt heeft hersteld. Integendeel zelfs. QE1 en QE2 zijn zo langzamerhand uitgewerkt en het enige wat er bereikt is, dat de Amerikaanse en Europese economie weer tekenen van stagnatie gaan vertonen. De Amerikaanse overheid zit tot over de oren in de schuld, zover zelfs dat het schuldenplafond moet worden verhoogd om nog aan haar verplichtingen te kunnen voldoen. In Europa  van hetzelfde laken een pak. Hier worden we geconfronteerd met complete landen die hun schulden niet meer kunnen terugbetalen waardoor zelfs het voortbestaan van de euro ernstig in gevaar komt.

Magische aantrekkingskracht van goud

Was goud oorspronkelijk de grootste vriend en bondgenoot van banken, na het loslaten van de goudstandaard is goud voor de banken een geduchte tegenstander geworden. Goud kan wel afgeschaft worden als dekking voor het monetaire systeem maar het blijft fysiek bestaan. Doordat het bestaat en het nog steeds een magische aantrekkingskracht heeft op de “homo sapiens” is het een direct gevaar voor het door niets gedekte “fiatgeld”. De waarde van fiatgeld is namelijk alléén gebaseerd op vertrouwen. Valt dit vertrouwen weg dan komt ogenblikkelijk goud weer om de hoek kijken. Centrale banken, overheden en economen proberen de mens wijs te maken dat goud eigenlijk nergens toe dient, je kan het niet eten en het geeft geen rente. Ook is het geen grondstof die zijn waarde verkrijgt door technische of industriële toepassingen. Je kan er eigenlijk alleen maar iets moois van maken om ernaar te kijken. En daar ligt nu precies de magische aantrekkingskracht van goud. Of het nu gouden sieraden, gouden munten of gouden baren zijn, de mens wordt onweerstaanbaar door goud aangetrokken. Magie is irrationeel en omdat de mens nu eenmaal irrationeel is blijft goud fascineren en kan een ramp zijn voor financiële beleidsmakers omdat, bij het verlies van het vertrouwen in fiatgeld de mens zich weer massaal “bekeert” tot het echte geld en dat is GOUD.

Gouden Kalf

De terugkeer naar  de ´aanbidding´ van het “Gouden Kalf” doet de waarde van de uit het niets gecreëerde bankbiljetten weer terugbrengen tot proporties waar het eigenlijk thuishoort, namelijk “NIETS!”


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl