Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Heeft Rutte zitten slapen?

Er is grote verwarring ontstaan over de omvang van de financiële noodhulp aan Griekenland. De Nederlandse politici spreken over 109 miljard euro waarvan de banken 50 miljard voor hun rekening nemen. Hierover is in de 2e Kamer met Minister Jan Kees de Jager een akkoord bereikt.  Nu over het complete noodpakket aan maatregelen in Brussel tussen de regeringsleiders een akkoord is bereikt blijkt ineens dat het noodpakket niet bestaat uit 109 miljard  maar uit 159 miljard euro. De 50 miljard welke voor rekening komt van de banken is niet (zoals Rutte ons wilt doen geloven) verwerkt in de 109 miljard, maar moet erbij opgeteld worden. De woordvoerder van Rutte zei vrijdag dat de Europese Commissie bedragen meetelt die pas na 2014 beschikbaar komen voor Athene. Maar Barroso ontkent dat. Premier Rutte had al eerder voor oponthoud gezorgd omdat hij vond dat het bedrag wat de banken voor hun rekening moesten nemen hoger moest worden gewaardeerd in de verklaring. Na uren discussiëren kwam de aap uit de mouw. Premier Rutte had zich verkeken op dit bedrag omdat hij bruto en netto door elkaar had gehaald. Nu hij ook nog het deel wat de banken voor hun rekening moeten nemen van de 109 miljard aftrekt in plaats van dat hij het erbij moet optellen is de verwarring in Brussel compleet.

Akkoord op losse schroeven

Een woordvoerder van Minister van Financiën Jan Kees de Jager verklaarde eerder nog dat een groter pakket dan 109 miljard euro voor Nederland niet onderhandelbaar is. EU ambtenaren noemen het onbegrijpelijk dat Premier Rutte de cijfers van de financiële noodhulp aan Griekenland niet heeft begrepen. ‘Op geen enkel moment kan er twijfel zijn geweest over het bedrag van 159 miljard euro’, zegt één van hen die bij de gesprekken tussen de Europese leiders aanwezig was. Een ander voegt toe: ‘Het is beschamend voor Nederland.’ Het gestuntel van de Nederlandse politici ondergraaft de geloofwaardigheid van het akkoord. Dit hele akkoord komt op losse schroeven te staan nu de Premier de 2e Kamer moet vertellen dat hij zich 50 miljard euro heeft vergist. Het is nog maar de vraag of de fracties in de 2e Kamer deze (opzettelijke?) blunder van Rutte zullen accepteren. Als Den Haag de hulp aan Griekenland alsnog afblaast, dreigt er enorme chaos op de financiële markten.

Dossierkennis

Premier Rutte staat vooral bekend om zijn grondige dossierkennis en de mate waarop hij deze kan overbrengen naar zijn onderhandelingspartners. Het lijkt erop dat hij in dit geval niet erg goed was voorbereid op wat hem te wachten stond. Gezien de enorme belangen die op het spel staan en de hoogte van de bedragen, is dit een Minister President onwaardig!  Het kan toch niet zo zijn dat de Minister President van Nederland als enige naar buiten komt met informatie over het gesloten akkoord, die volkomen tegenstrijdig is met de informatie van de overige lidstaten. Het hangt van de fracties in de 2e Kamer af of dit ´gestuntel´ nog een heel vervelend staartje zal krijgen.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl