Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Woningcorporaties

Het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV) heeft een onderzoek laten doen naar het financiële beleid van woningcorporaties en kwam tot schrikbarende conclusies. De financieel toezichthouder deed een steekproef bij 48 van de ruim 400 woningcorporaties. Deze 48 corporaties hebben alleen al in 2009 46 miljoen euro in de vuilnisbak gegooid door verkeerde aankopen. De afgelopen 5 jaar moest 134 miljoen euro als verloren worden beschouwd. Zonder dat deze corporaties een specifiek grondbeleid voerden moest bij 15 corporaties 23% waardevermindering worden geconstateerd.  De directies hebben zelfs in de crisisjaren 2008 en 2009 nog grondaankopen gedaan, terwijl ze op hun klompen konden aanvoelen dat er veel geld op verloren zou worden. Momenteel lopen deze 48 corporaties het risico nog eens 96 miljoen euro kwijt te raken. Het betreft hier een steekproef van ongeveer 10% van het totaal aantal corporaties en is waarschijnlijk maatgevend voor de complete sector. Dit betekent dat het bij de overige 90% waarschijnlijk net zo treurig is gesteld en kunnen we spreken van het over de balk smijten van meer dan 1 miljard euro. De 400 corporaties hadden in 2010 een gezamenlijke grondportefeuille van 2,1 miljard euro. Het CFV laat zich niet uit over hoeveel er daarvan nog als verloren moet worden beschouwd.

En wij vinden dat allemaal maar normaal

Het is een onderzoek met een vernietigend resultaat. Al die honderden miljoenen die verkwanseld zijn worden in een gortdroog rapport vermeld met een omschrijving alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Het is beangstigend te weten dat dit rapport alléén maar over 10% van de woningbouwcorporaties gaat. Zo hebben we nog talloze andere corporaties en instituten welke  geleid worden door  bestuurders die de ballen verstand hebben van betreffende vakgebieden. Deze baantjes hebben ze vaak gekregen als beloning voor hun hand en spandiensten in het verleden en niet omdat ze zoveel kennis bezitten. Waarschijnlijk is dit nog maar het topje van de ijsberg.

Risicobeheersing verdient aandacht

AEDES, het overkoepelend orgaan van de woningcorporaties zegt zich te herkennen in de conclusie dat risicobeheersing beter moet. ‘Aankoop van grond is nodig om voldoende te kunnen bouwen en brengt vrijwel altijd risico’s met zich mee. Maar het spreekt voor zichzelf dat juist corporaties alles moeten doen om deze risico’s te beperken. Risicobeheersing heeft de aandacht van de branche en corporaties zijn daar volop mee bezig.’

Mooie woorden verdoezelen de feiten

Zo wordt met deftige woorden omschreven hoe het komt dat er meer dan 1 miljard euro foetsie is, alsof het maar een incidentje is wat even een beetje extra aandacht nodig heeft. Niemand die zich afvraagt: “Hoe kan dat nou?” Niemand die enige argwaan krijgt over het hoe en waarom. Het zal niet de eerste keer zijn dat met grondaankopen en vastgoedprojecten bestuurders sjoemelen met publieke gelden, alléén om hun eigen zakken te vullen. Al deze bestuurders zouden stuk voor stuk onder de loep genomen moeten worden en bij slecht functioneren direct de laan uitgestuurd moeten worden. Maar in plaats hiervan laat men deze wanpresterende ´bollebozen´ jarenlang doormodderen met de mededeling dat men er in het vervolg een beetje meer aandacht aan zou moeten besteden. Werkelijk te gek voor woorden!

Zijn we inmiddels zo fatalistisch geworden dat we dit allemaal zomaar, zonder slag of stoot, laten gebeuren?

Ach……., wat geeft het? Het is toch maar gemeenschapsgeld.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl