Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Oilinvest

Het Libische Oilinvest is op aandringen van het Ministerie van Financiën onder Nederlands Bestuur geplaatst. Oilinvest is een van de grootste Libische bedrijven van Europa. Het bedrijf is gevestigd in Ridderkerk en is op papier het hoofdkantoor van dochterbedrijven in Europa. Oilinvest exploiteert ongeveer 3000 benzinestations onder de naam Tamoil en een paar olieraffinaderijen. De hoofdaandeelhouder is Oilinvest Holding en is gevestigd in belastingparadijs Curaçao. De bestuurders die zijn aangesteld zijn Arthur Docters van Leeuwen, Flip Klopper en Peter Waaijer. De achtergronden en bevoegdheden van deze bestuurders geven aanleiding argwanend te zijn over de Nederlandse motieven voor deze greep naar de macht.

Arthur Docters van Leeuwen

Arthur Docters van Leeuwen

Van 1989 tot 1995 was Docters van Leeuwen hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), de huidige AIVD. Van 1995 tot 1998 was hij procureur-generaal bij het gerechtshof te Den Haag en voorzitter van het College van procureurs-generaal. In 1998 raakt hij met de toenmalig Minister van Justitie, Winnie Sorgdrager in conflict vanwege een zaak om belangenverstrengeling en werd ontslagen.Van 1999 tot 2007 was hij bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Bij al deze functies raakte hij in opspraak vanwege zijn uitgesproken meningen en vermeend machtsmisbruik. Als bestuursvoorzitter van de AFM heeft hij  o.a. niet kunnen voorkomen dat de bankensector op vele terreinen buiten haar boekje is getreden met alle financiële gevolgen van dien.

Flip Klopper

Flip Klopper

Flip Klopper heeft zijn sporen verdiend in de Nederlandse financiële wereld. Hij begon zijn werkend leven bij het Ministerie van Financiën en was daarna onder meer directeur bij ING en Nationale Nederlanden, bestuurslid bij de Pensioen- en Verzekeringskamer en directielid bij De Nederlandsche Bank.  Momenteel is hij actief in bestuurlijke en toezichthoudende functies bij diverse organisaties, waaronder ABP en het pensioenfonds van Unilever Nederland.

Peter Waaijer

Peter Waaijer

Peter Waaijer heeft zijn opleiding gevolgd bij Nyenrode Business Universiteit. Van 1998 tot 2001 was hij CFO Shell Gas (LPG), van 2001 tot 2002 was hij CFO Shell Carribean Ltd. en van 2002 tot 2006 was hij achtereenvolgens Manager Business Services (Shell Global Solutions), SOX404 Implementation Manager (Shell International Petroleum Company Ltd.) en Project Manager M&A (Shell Global Solutions).

VOC mentaliteit

Al deze bestuurders komen uit een omgeving die beschikt over een hoog gehalte van de door Jan Peter Balkenende zo geroemde VOC-mentaliteit. De Nederlandsche Bank, ooit opgericht door Koning Willem I als een soort van koninklijke privébank heeft zijn wortels in de Vereenigde Oost Indische Compagnie. De rol van de binnenlandse veiligheidsdienst en de Autoriteit Financiële Markten spreekt voor zich wat betreft staatsveiligheid en financiële belangenbehartiging. De Koninklijke Shell kan zich eveneens beroemen op een geschiedenis die nauw verweven is met de VOC. Er kunnen vraagtekens gezet worden bij de motieven van de westerse mogendheden om Gadhafi aan te vallen. Als het argument: “de Libische bevolking beschermen tegen Gadhafi” de werkelijke reden is dan ligt het meer voor de hand dat de Raad van de Libische opstandelingen de bestuurlijke zeggenschap zou krijgen over Oilinvest. Het lijkt er nu op dat olie de reden is van het militair ingrijpen in Libië. Tussen Oilinvest Ridderkerk en Oilinvest op Curaçao is nu de Stichting Administratiekantoor geplaatst. De Libische aandeelhouders krijgen certificaten voor hun aandelen, maar verliezen hun stemrecht aan de bestuurders van het administratiekantoor. De bestuurders beslissen ook waar de winsten naar toe zullen gaan. Het Ministerie van Financiën onthoudt zich van ieder commentaar.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl