Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Vluchten in goud

In deze onzekere tijden zien we de prijs van edelmetalen spectaculair omhoogschieten. Omdat steeds meer mensen het vermoeden hebben dat het huidige monetaire systeem van fiatgeld aan haar laatste stuiptrekkingen bezig is wordt er massaal goud en zilver gekocht. De prijs van goud vestigt het ene na het andere record. Op 10 augustus heeft goud voor het eerst de 1.800 dollargrens overschreden voor 1 troy ounce. Vanaf begin jaren 90 tot 2004 is goud stabiel geweest tussen de 200 en 400 dollar per troy ounce. Nadat de grootste goudhandelaar ter wereld, N.M. Rothschild & Sons, zich in april 2004 plotseling uit de goudmarkt had teruggetrokken is de prijs spectaculair gaan stijgen. Vanaf begin 2004 tot aan vandaag laat de groei een stevige opwaartse beweging zien van 400 dollar naar 1.800 dollar, met een kleine dip in het 2e kwartaal van 2008.

Particulier goud

Goud kan in verschillende varianten gekocht worden. Munten zijn goed verhandelbaar en hebben meestal een gewicht van 1 troy ounce (31,1 gram). Los van het gewicht van de munt kan hij ook nog een meerwaarde hebben voor de verzamelaar. Goudbaren zijn er vanaf 1 gram tot 1000 gram. Er zijn ook goudbaren van 5 en10 kilo maar die liggen meestal ter dekking van banken en centrale banken in de kluizen. Centrale Banken hebben tientallen jaren een ontmoedigingsbeleid gevoerd ten opzichte van het particuliere bezit van goud omdat zij goud zien als een ´oneerlijke´ concurrent van fiatgeld. Zij worden ervan verdacht de prijs decennia lang kunstmatig laag te hebben gehouden.

Goud van Centrale Banken

Centrale banken hebben, in tegenstelling tot hun beleid naar particulieren, zelf altijd aanzienlijke hoeveelheden goud in hun bezit gehouden. Hoeveel goud zij precies in hun bezit hebben is niet bekend. De meeste centrale banken hoeven hierover geen verantwoording af te leggen. Ook De Nederlandsche Bank hoeft geen informatie te verstrekken over haar goudbezit. Natuurlijk zijn er schattingen maar die zijn eigenlijk uit de lucht gegrepen.

Gold Swaps

GoldSwaps zijn financiële instrumenten die door centrale banken worden gebruikt waarbij de ene centrale bank een hoeveelheid reserves (internationale valuta of goud) omruilt tegen een andere internationale valuta of goud. Deze overeenkomst wordt weer teruggedraaid op een vooraf afgesproken tijdstip en een vooraf overeengekomen prijs. Op deze wijze wordt er veel goud heen en weer gehusseld en het is niet altijd duidelijk hoe deze transacties verder verlopen. De Republikeinse senator Ron Paul vermoedt dat de Federal Reserve veel goud vanuit Fort Knox heeft overgeheveld naar de Bank of International Settlement in Zwitserland en probeert al geruime tijd een meerderheid in de senaat te verkrijgen voor een onderzoek. De FED heeft tot nu toe iedere medewerking aan zo´n onderzoek geweigerd. Nu bekend is geworden dat de B.I.S. ook gold swaps met particuliere banken heeft uitgevoerd (wat heel ongewoon is) lijkt het erop dat de B.I.S. de aanval heeft ingezet op de goudvoorraden van particuliere banken en van landen die problemen hebben met hun kredietwaardigheid. Om de beschikking te krijgen over vreemde valutareserves moeten deze banken en landen daarom hun goudreserves aanwenden. Dan kunnen landen zoals Griekenland, Portugal, Italië en nu zelfs ook Frankrijk hun borst vast nat maken. Er is namelijk nog wel wat te halen zo links en rechts. Volgens schattingen bezitten Italië en Frankrijk ieder over ruim 2,4 miljoen kilo goud. Portugal heeft een goudbezit van, omgerekend zo´n 13 miljard euro. Griekenland, wat toch zo goed als failliet is, beschikt altijd nog over ongeveer 4,5 miljard euro aan goud. Mocht deze jacht naar goud werkelijk aan de gang zijn dan blijkt, ondanks dat men ons anders wilt doen geloven, goud (ook voor de bankiers) toch het ECHTE geld te zijn.

Monetaire meltdown

Mocht er ´ooit´ een monetaire meltdown plaatsvinden dan zou het voor de bankiers wel handig zijn als zij op dat moment over het meeste goud beschikken. Bij de oplossing ervan kunnen zij dan de regels bepalen. Een van de eerste maatregelen zal ongetwijfeld de invoering van een nieuwe wereldmunt zijn. De invloed van de politiek zal op dat moment ondergeschikt worden gemaakt aan de belangen van het nieuw te vormen economische systeem. De mensheid zal daarna geconfronteerd gaan worden met de invoering van een “economische dictatuur” waarin geen ruimte meer is voor democratische principes. Er gaan overigens geruchten dat die nieuwe wereldmunt al klaar ligt.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl