Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Situatie verslechtert snel

Er is grote paniek ontstaan bij de Europese en Amerikaanse regeringsleiders over de snel verslechterende financiële toestand van Italië en Spanje. Ook de schuldenpositie en de economische vooruitzichten van de Amerikaanse economie spelen een rol in deze panieksituatie. President Sarkozy van Frankrijk, Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland en Premier José Luis Zapatero van Spanje hebben vrijdag koortsachtig telefonisch overleg gevoerd naar aanleiding van de dramatische koersdalingen op de Europese en Amerikaanse beurzen. De rentetarieven op Italiaanse en Spaanse staatsobligaties rijzen de pan uit en er wordt gevreesd dat beide landen een beroep moeten doen op het Europese steunfonds. Ierland, Griekenland en Portugal kregen eerder al een lening uit dit fonds. Gevreesd wordt dat het steunfonds zal moeten worden verhoogd nu het erop begint te lijken dat Italië en Spanje hun eigen broek niet meer kunnen ophouden. José Manuel Barosso, de voorzitter van de Europese Commissie, liep tot ergernis van de overige lidstaten op de problemen vooruit door in een brief te stellen dat het steunfonds extra maatregelen zal moeten nemen. Hiermee bedoelt hij dat het noodfonds extra geld moet krijgen. Dit terwijl op 21 juli pas het besluit is genomen om 750 miljard euro in dit steunfonds te stoppen. Volgens Barosso is dit niet genoeg om een land als Italië te kunnen ondersteunen, en zeker niet als Spanje ook nog moet aankloppen. Minister Jan Kees de Jager noemt het op dit moment “niet zinvol” om een nieuwe discussie te openen over het Europese steunfonds voor noodlijdende eurolanden.”Er wordt hard gewerkt aan de uitwerking van de besluiten van de Eurotop van 21 juli en daar moet alle aandacht op zijn gericht”, zegt het ministerie van Financiën. Dat de Eurotop op de financiële markt niet het gewenste resultaat heeft gehad wijdt de heer Barosso aan de verschillende manieren waarop de afspraken zijn uitgelegd. Hij doelt hier o.a. op Premier Mark Rutte die een onsamenhangende uitleg heeft gegeven over de verdeling van de kosten voor de reddingsoperatie van Griekenland.

Silvio Berlusconi

Berlusconi

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi wil dat de ministers van Financiën van de G7 (de 7 grootste industriële landen) op korte termijn bij elkaar komen om te proberen een oplossing te vinden voor de huidige financiële crisis. Berlusconi heeft vrijdag telefonisch spoedoverleg gehad met Prime Minister Cameron van het Verenigd Koninkrijk en beiden voegden zich later bij de telefonische conferentie van Sarkozy, Merkel en Zapatero. Later op de avond spraken Merkel en Sarkozy nog met de Amerikaanse President Barack Obama.

Op de rand van de afgrond

Dat al deze topfiguren op één dag telefonisch spoedoverleg voeren met elkaar betekent dat er veel meer aan de hand is dan men wil toegeven. De informatie waarover zij beschikken geeft kennelijk aan dat de wereldeconomie balanceert op de rand van de financiële afgrond. Na het maandenlang vooruitschuiven van de enorme problemen en door het nemen van halfslachtige beslissingen komt het spook van ineenstorting met een sneltreinvaart op ons af. Nu ook nog bekend is geworden dat de Verenigde Staten voor de eerste keer in de geschiedenis haar Triple-A status is kwijtgeraakt bij kredietbeoordelaar Standard & Poor´s, is de paniek onder de politici en beleggers compleet. Het is met angst en beven dat de komende weken afgewacht moeten gaan worden op de wijze waarop de financiële markten zullen gaan reageren. Zowel de Amerikaanse dollar als de euro kraken in hun voegen en de vraag is: “Hoe lang kan het nog duren, alvorens de hele boel in elkaar klapt?” Zowel de dollar als de euro hebben als enige dekking ´hoop en vertrouwen´, maar of dat genoeg is, de tijd zal het leren.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl