Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Het feit dat overheden toestaan dat beleggers kunnen speculeren op de ondergang van andere bedrijven, laat zien dat onze huidige zakelijke moraal aan een ernstige revisie toe is.

Groei

Onze economie is gebaseerd op groei. Groei van de bevolking, groei van werkgelegenheid, groei van kapitaal, groei van winst, groei van kennis en groei van welvaart. Als we de individuele mens mogen geloven dan gunnen we elkaar allemaal het allerbeste. Toch is dit verre van waar.

Bij een groot aantal beleggers ligt dit heel anders. Dit zijn de zgn. “short”-gangers, die gunnen alleen zichzelf het allerbeste. Shorters zijn beleggers die door een truc winst maken op het verlies wat anderen lijden. Zij doen dit door gebruik te maken van de mogelijkheid om een aandeel van iemand anders te lenen met de bedoeling deze gelijk te verkopen. Door gelijk weer te verkopen hoopt hij dat het aandeel gaat zakken. Als het aandeel voor zijn gevoel genoeg gezakt is koopt hij het weer terug voor de dan lagere prijs en geeft het geleende aandeel weer terug aan de oorspronkelijke eigenaar. Het prijsverschil tussen de verkoopprijs en de latere terugkoopprijs is de winst.

Een voorbeeld:

Je leent een aandeel met een waarde van € 10,-. Je betaalt hiervoor € 0,10 (1% provisie aan de uitlener). Je verkoopt hem gelijk voor € 10,-. Vervolgens ga je wachten tot het aandeel genoeg is gedaald. Op een gegeven moment is het aandeel gezakt naar bijvoorbeeld € 7,-. Je koopt het aandeel terug voor € 7,- en geeft de eigenaar zijn aandeel weer terug. Omdat je het aandeel al eerder had verkocht voor € 10,-, heb je € 3,- verdiend.  Alleen moet daar nog ongeveer die € 0,10 (1% van de waarde van het aandeel) vanaf voor provisie aan de uitlener.

Hedgefondsen

Dat hiermee enorm gemanipuleerd kan worden zal voor iedereen duidelijk zijn.  Zo´n aandeel kan natuurlijk nooit zakken als een paar individuele beleggertjes deze tactiek volgen. Die aantallen zijn te gering om de prijs van het aandeel te kunnen beïnvloeden. Anders wordt het wanneer een grote groep beleggers hun financiële krachten gaan bundelen en tezamen één of meerdere hedgefondsen vormen.Via die hedgefondsen is het dan mogelijk om grote aantallen (geleende) aandelen tegelijkertijd op de markt te dumpen zodat de koers ervan wel moet zakken. Het ligt voor de hand dat voor het uitvoeren van deze tactiek bedrijven gezocht worden die door marktomstandigheden of inefficiënte bedrijfsvoering al een dalende trend vertonen. Maar ook gezonde en goed renderende bedrijven kunnen op deze manier onderuit worden gehaald. Slagen de hedgefondsen in hun opzet dan kunnen de koersdalingen zo hoog oplopen dat er waanzinnige winsten gemaakt worden. Het krankzinnige ervan is dat deze hedgefondsen een aandeel totaal kunnen breken zonder het ooit zelf in bezit te hebben gehad.

Pensioenfondsen

Institutionele beleggers zoals bijv. pensioenfondsen werken mee aan deze lugubere manier van handelen door hun fondsen beschikbaar te stellen voor uitlening. Zij doen dit in hun kortzichtigheid om dat ene procentje extra wat zij als provisie ontvangen bij hun rendement te kunnen optellen. Er zitten echter diverse keerzijden aan waarmee institutionele beleggers onvoldoende rekening houden. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van hedgefondsen die een aandeel “kapot shorten” Het gaat daarbij om aandelen van bedrijven die het al moeilijk hebben en zodoende niet meer de gelegenheid krijgen om te herstellen. Zo kunnen ze wel koersdalingen van 90% forceren. Alleen al op morele gronden zou dit niet mogelijk mogen zijn. Dit doelbewust kapot maken van bedrijven zou je als beschaafde belegger niet moeten willen. Alleen daarom al zou het institutionele beleggers verboden moeten worden om hun aandelen uit te lenen. Het begrip “shorten” kan namelijk niet werken als de hedgefondsen deze aandelen werkelijk in hun bezit zouden moeten nemen, want dan hebben ze alleen maar baat bij een stijgende koers, zoals het hoort. Voorstanders van het shorten zeggen dat er niets mis mee is. Volgens hen is het een beproefde beurstechniek die bij kan dragen aan de handel op de beurs en innovatie bij bedrijven.

Wel is er een tijdelijk verbod op “short selling” ingevoerd voor financiële fondsen in de landen (Italië, Frankrijk, Spanje en België) die op het ogenblik in de problemen kunnen komen door de schuldencrisis. Op financials in de overige landen geldt dit verbod (nog) niet.

Dat bedrijven blootgesteld kunnen worden aan deze destructieve manier van “beleggen” laat zien dat het morele besef van pensioenfondsen, politici en  beleggers nog ver te zoeken is.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl