Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

De Kamerdebatten van de afgelopen twee dagen zouden toch beslist een andere wending hebben genomen als de Kamervragen vandaag van Geert Wilders een dag eerder waren gesteld. Iedereen weet dat Wilders een tegenstander is van het geven van steun aan Griekenland. Ondanks het feit dat Kamerleden van andere fracties hem uit de tent wilden lokken met de suggestie “de stekker” eruit te trekken, bleef hij schuin in zijn stoel verveeld de andere kant op kijken. Vandaag gooit hij echter een politieke handgranaat in de Kamer in een poging om de steun aan Griekenland alsnog te dwarsbomen.

Onderpand van 1 Miljard euro

Het blijkt dat Griekenland aan Finland een onderpand geeft van 1 miljard euro. Dit geld wordt op de Finse Centrale Bank gestort. Als Griekenland op een bepaald moment niet meer zou kunnen betalen mogen de Finnen dat miljard houden, inclusief de tot dan ontvangen rente. In ieder geval is het zo dat, als Griekenland om zou vallen dan kost het de Finnen niks. Iedereen roept nu ach en wee: “Het kan toch niet zo zijn dat Finland als enige land een onderpand krijgt van 1 miljard euro en de rest niet!” Ook Plasterk van de PvdA vindt het niet acceptabel dat één land wel een onderpand krijgt en het andere niet.

Strateeg

Hier blijkt maar weer eens wat een goeie strateeg Wilders is. Waar alle andere partijen zo met open ogen in een val van de Europese politiek trappen, maakt Wilders een dag later fijntjes bekend dat er misschien wel een beetje meer is uit te slepen dan onze Minister van Financiën ons doet geloven. Nederlandse Ministers van Financiën staan er nou niet bepaald om bekend dat ze tijdens onderhandelingen het maximum uit het vuur kunnen slepen (Zalm en de euro). “Als er dan toch betaald moet worden, dan maar zo weinig mogelijk,” moet Wilders gedacht hebben, “kan ik toch iets betekenen voor de schatkist.”

De Jager wist ervan

Jutta Urpilainen

De Minister van Financiën van Finland Jutta Urpilainen zei dat ieder land deze mogelijkheid had en dat ze hierover met de andere lidstaten had overlegd. Waarom hebben Rutte en de Jager hier helemaal niets over gezegd? Ze hadden nog zo gezegd dat openheid en duidelijk vanaf nu hoog in het vaandel zou staan. Gezien het hele gedoe rond deze affaire en de zwakke rol die Mark Rutte hierin heeft gespeeld kunnen we misschien stellen dat zowel Jan Kees de Jager als Mark Rutte toch niet zo goed hebben opgelet. Maar het kan ook met dichtgetimmerde transparantie te maken hebben.

Een aantal andere lidstaten hebben laten weten nu ook een onderpand van de Grieken te willen hebben. Als dat aantal zich uitbreidt dan kunnen de onderhandelingen weer helemaal opnieuw beginnen en zijn we weer helemaal terug bij af.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl