Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Vladimir Poetin

Vladimir Poetin, de Russische Minister President,  heeft in november 2010 al laten weten een eventueel voorstander te zijn van de invoering van de euro in Rusland. Ondanks de problemen in Griekenland, Ierland en Portugal heeft de euro volgens Poetin bewezen een sterke munt te zijn. Gisteren sloot een belangrijke speler in de Russische financiële sector zich als voorstander van dit idee bij Poetin aan. Michail Prochorov is een multimiljardair die aan het hoofd staat van een Kremlingezinde partij met als doelstelling om kritische Russische zakenlieden te overtuigen van de noodzaak om steun te verlenen aan de regering. Met de invoering van de euro als wettig betaalmiddel in Rusland kunnen beide machtsblokken de voortdurende economische beslommeringen beter het hoofd bieden. Volgens Michail Prochorov is de Russische roebel alléén, als eventuele reservemunt veel te gevoelig voor schommelingen in de prijzen van olie en aardgas. Het samengaan met de euro kan er voor zorgen dat de overweldigende monopoliepositie van de dollar een halt wordt toegeroepen. Bondskanselier Angela Merkel noemde het eventueel toetreden van Rusland tot de eurozone een toekomstvisie, maar vindt een vervlechting met de Russische economie een interessante mogelijkheid om het valutabeleid aan te passen. Ze zei dat ze in principe een voorstander is van het idee.

Wall Street

Indien de eurozone wordt uitgebreid met Rusland zou dit een machtig wapen zijn tegen de Federal Reserve en de Wall Street bankiers die in het verleden bewezen hebben hoogst onbetrouwbaar te zijn. Het zijn uiteindelijk deze bankiers die door hun hebzucht en oplichtingspraktijken de wereld in een economische chaos hebben gestort. Dat ook de FED hier een belangrijke rol in heeft gespeeld maakt pijnlijk duidelijk dat het doorbreken van deze Amerikaanse hegemonie meer dan noodzakelijk is.

China

Ook de Chinezen willen af van de dollar als wereldreservemunt. De Chinezen staan bekend om hun spaarzaamheid en verantwoord omgaan met financiële middelen. Zij vinden Amerika een land wat is verslaafd aan schulden en kortzichtigheid. Althans dat was de reactie van het  staatspersbureau Xinhua op de afwaardering van de Verenigde Staten door kredietbeoordelaar Standard & Poor´s. Verder pleit China voor een nieuwe en stabiele munt als wereldwijde standaard in plaats van de sterk gedevalueerde dollar. De Chinezen vinden dat een stabiele, nieuwe reservemunt een optie is om rampen, veroorzaakt door één onbetrouwbaar en verkwistend land, in de toekomst te voorkomen.

Trojan Horse

De kans dat met het binnenlaten van Rusland in de eurozone een Trojaans Paard wordt binnengehaald is natuurlijk aanwezig maar lijkt onwaarschijnlijk gezien de gezamenlijke belangen van het met olie en aardgas gevulde Rusland en het industrieel hoog ontwikkelde Europa. Wanneer deze twee machtige componenten zouden worden samengevoegd in één muntunie en deze zou op onzelfzuchtige en verantwoorde wijze worden bestuurd, dan kan dit de basis vormen voor de nieuwe wereldreservemunt. Dat de dollar hierdoor naar het tweede plan wordt verwezen is de grote vrees van de Wall Street bankiers. Zij kunnen dan de markten niet meer manipuleren op de wijze zoals ze dit de afgelopen decennia hebben gedaan.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl