Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Versoepeling bancaire reserveverplichting

Bij de invoering van de euro wilden de banktoezichthouders dat de bankensector massaal zou investeren in de Europese staatsobligaties. Om dit te bereiken pasten zij de bancaire reserveverplichtingen aan. Zo konden de Europese staatsobligaties als niet risicovol op de activa in mindering worden gebracht. Hierdoor hoefden de banken geen kapitaal te reserveren voor mogelijke verliezen op deze staatsobligaties. Zodoende werd een hefboomeffect gecreëerd waarmee banken tot in het extreme staatsobligaties konden aankopen, wat ze dus ook massaal hebben gedaan.

US Dollars

Het gevolg hiervan is dat dat de Europese banken voor 8000 miljard euro´s in deposito´s hebben uitstaan tegen 8000  miljard dollar aan investeringen. Door de aanpassing van de bancaire reserveverplichtingen en het hierdoor ontstane hefboomeffect, hebben de banken echter 18000 miljard aan investeringen uitstaan, d.w.z. 28 keer de totale activa waarde van het eigen vermogen. Dat dit bij extreme omstandigheden dramatische gevolgen zal hebben voor de banken blijkt uit de berekening dat bij een daling van 3,5% van hun activa het al voldoende is dat 100% van hun eigen vermogen wordt opgeslokt. Het grootste gedeelte van de financiering voor de Europese banken is afkomstig uit de Amerikaanse geldmarktfondsen en de interbancaire markt. Het mag duidelijk zijn dat er grote vrees is hoe de Amerikaanse schuldeisers zullen reageren op deze wanverhouding. Aan het einde van 2012 zullen de Europese banken meer dan 8000 miljard moeten herfinancieren uit voornamelijk Amerikaanse geldmarktfondsen. Dat ziet er somber uit.

Franse banken geen toegang meer tot dollarmarkt

Volgens de “Wall Street Journal” heeft een van de grootste banken van Frankrijk, BNP Paribas, geen toegang meer tot de dollarmarkt. Een woordvoerder van deze bank deelde mee dat ze geen dollars meer kunnen lenen. Ook de twee andere grote Franse banken, Société Générale en Crédit Agricole staan er, door het bezit van Griekse staatsobligaties, slecht voor en zijn vandaag door Moody´s met één stap afgewaardeerd. Analisten suggereren dat de Franse regering overweegt om de banken te nationaliseren. De grootste bank van België, Dexia bank, is ook een van de grootste houders van Grieks staatspapier. De topman van Dexia bank, Stefaan Decraene, wachtte de problemen niet af en heeft als een rat het ´zinkende´ schip verlaten door simpelweg onverwacht op te stappen.

Faillissement onafwendbaar

Dat het faillissement van Griekenland zéér nabij is wordt zo langzamerhand voor iedereen duidelijk. Griekenland kan haar verplichtingen niet herfinancieren omdat de rente op haar schulden onhoudbaar is gestegen. Het rendement op Griekse 2 jaars leningen heeft een record bereikt van 55%. Dit zijn onbetaalbare percentages, zeker omdat de Griekse overheid niet verder kan bezuinigen.

Het domino effect wat uit het Griekse faillissement zal ontstaan zal de financiële wereld op haar grondvesten doen schudden waarbij het omvallen van Lehman Brothers teruggebracht kan worden tot een ´klein´ incidentje. Het zal naar alle waarschijnlijkheid tevens het einde van de euro betekenen.

Weer eens is gebleken dat banken niet in staat zijn enige vorm van zelfbeheersing op te brengen wanneer zij bij (kunstmatig gecreëerde) mogelijkheden in de verleiding worden gebracht snel héél veel geld te verdienen. Als de reserveverplichting voor Europese staatsobligaties door de banktoezichthouders niet waren versoepeld hadden de banken nooit zoveel risicodragende leningen kunnen verstrekken aan Europese landen. Bij de crisis in 2008 waren het de Amerikaanse banken die verantwoordelijk waren en nu zijn het de Europese banken die ver over de schreef zijn gegaan.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl