Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Duitsland

Angela Merkel

Duitse banken hebben alléén al aan Franse, Italiaanse en Spaanse staatsobligaties 389 miljard euro in hun bezit. Toevallig de drie Europese landen waarover de financiële wereld zich momenteel ernstige zorgen maakt. Mocht Italië geen geld meer kunnen ophalen uit de financiële markten dan zal de situatie snel ernstig verslechteren. Misschien dat de ECB het noodfonds van 750 miljard nog een keer zal ophogen, maar het is de vraag of dat zal gaan gebeuren. De Duitsers voelen hier niet zoveel voor omdat het politieke draagvlak snel aan het afnemen is. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat 70% van de Duitsers terug wil naar de Mark en er niets voor voelt om op te draaien voor de kosten van het redden van andere landen.

Italië

Silvio Berlusconi

Van deze drie landen staat Italië er het slechtst voor. Zij hebben een staatsschuld van 1.800 miljard euro. Dat is 117% van het Italiaans BNP en zitten daarmee diep in de gevarenzone. Nog vóór het einde van 2011 moeten zij 356 miljard euro ophalen via de uitgifte van staatsobligaties. Het is onzeker of dat gaat lukken omdat beleggers er niet veel voor voelen om hun geld in een bodemloze put te storten. Nu al moeten de Italianen ruim 2% meer rente betalen dan Duitsland. Men is bang dat dit percentage de komende tijd alleen maar zal oplopen en dan heeft Italië een groot probleem. Zo komen zij in een vicieuze cirkel terecht en leggen daarmee een bom onder de eurozone. Alleen Frankrijk al heeft 511 miljard dollar tegoed van Italië. Dat is 20% van het Franse BNP. Aan de Duitsers moeten ze 190 miljard dollar terugbetalen. Mocht Italië verder onder druk komen te staan van de financiële markten dan dreigen ze alles en iedereen mee te sleuren. Dat premier Berlusconi nou niet bepaald een toonbeeld van degelijkheid is en de economische groei in Italië ongeveer tot stilstand is gekomen en geeft weinig reden tot optimisme.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl