Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

De twee gezichten van Griekenland

Drachme

Het overwegend zonovergoten Griekenland is een geliefde vakantiebestemming voor veel Europeanen. De sfeer is er relaxed en het jachtige leven van de moderne mens lijkt op de Grieken geen vat te hebben gekregen. De terrasjes zitten vol met keuvelende Grieken en de ouzo wordt rijkelijk geschonken. Toeristen zijn met tassen vol versnaperingen en parasols op weg naar het strand om  daar op een beschut plekje uit te rusten van een jaar heel hard werken. De temperatuur van net even boven de 30 graden Celsius doet het leven wat betreft snelheid een paar tandjes lager zetten en brengt de mens in een soort van ontspannen schemerwereld. Ergens in de verte kraait een haan en een oude man sjokt voorbij met een vol beladen ezel op weg, Joost mag weten waar naar toe. Dat het land in ernstige financiële problemen zit kun je aan de Grieken niet merken. Buiten een aantal protesten in Athene gaat het leven gewoon zijn gang zoals dit al honderden jaren zijn gang gaat. Toen de euro nog niet was ingevoerd en de Grieken hun relaxte leven betaalden met drachmen was het geen overdadige rijkdom in Griekenland maar niemand scheen daar ook maar enige last van te hebben. De Griekse overheid leek nauwelijks geïnteresseerd te zijn in wat haar onderdanen verdienden en heeft nooit een effectief belastingapparaat opgezet. Zo hebben de Grieken het geld wat ze verdienden altijd als nettogeld gezien omdat de belastingdiensten achteraf niet kwamen zeuren dat er nog het een en ander betaald moest worden. Dit is zo ingeworteld in de Griekse samenleving dat zij dit als een verworven recht zijn gaan beschouwen.

Euro

Tijdens de toetreding van Griekenland tot de eurozone waren zij eigenlijk niet in de situatie om aan zo´n muntunie deel te nemen. Het monetaire beleid wat zij voerden was niet van het soort dat de andere Europese landen voor ogen hadden. Door hun levensstijl moest de drachme om de haverklap worden gedevalueerd om de waarde weer enigszins in verhouding te brengen met de overige muntsoorten. Landen als Spanje, Italië en Portugal hadden ook te maken met dit probleem, maar in veel mindere mate omdat deze economieën een stuk krachtiger zijn dan die van Griekenland.  De Noordelijke Europese landen waaronder Duitsland, Frankrijk, Nederland, Denemarken, Zweden en Noorwegen hebben in de loop der jaren een zwaar wegend belastingsysteem opgebouwd die de burgers weinig ruimte  liet om deze te ontduiken. Door de effectiviteit van deze belastingsystemen en de intensiteit van de economische ontwikkelingen zijn deze landen nooit echt in de financiële problemen gekomen en zijn hun munten altijd redelijk stabiel gebleven. Dat de Grieken toch zijn toegelaten tot de eurozone is te wijten aan de opportunistische politici die zoveel mogelijk landen in deze zone wilden hebben.  Doordat de Grieken bij de toetreding tot de eurozone op de geldmarkten ineens geld konden lenen voor veel lagere rentes dan zij gewend waren is de Griekse regering op hol geslagen in haar leningsdrift en heeft in de loop van een aantal jaren een schuldenlast opgebouwd die zij nooit meer kunnen terugbetalen.

Papandreou

George Papandreou

De Griekse minister president heeft deze week zijn afkeer uitgesproken over het feit dat een aantal prominente leden van de Noordelijke lidstaten openlijk suggereerden dat zij liever hebben dat Griekenland uit de euro stapt. Hij noemde dit “stemmingmakerij” die de eurozone geen goed doet. Ook zei hij dat de bevolking van de overige lidstaten hierdoor een negatief oordeel over de Grieken zouden kunnen krijgen en was bang dat dit tot een soort van discriminatie tegen de Griekse bevolking zou gaan leiden. Dit soort uitspraken van Papandreou doen de gemoederen niet echt goed. Papandreou zal moeten beseffen dat de Griekse regering, tijdens de onderhandelingen die moesten leiden tot de invoering van de euro in Griekenland, de boel behoorlijk belazerd heeft. Dat hierdoor een soort van pissigheid is ontstaan bij de overige lidstaten zullen de Grieken moeten begrijpen. Om dan nu met een beschuldigend vingertje naar de andere lidstaten te wijzen laat het tweede, minder zonnige gezicht van de Grieken zien.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl