Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Radioactief besmet water

Met de regelmaat van de klok dumpen de Japanse medewerkers van de Fukushima centrale grote hoeveelheden radioactief besmet water in de Oceaan. De opslagtanks van de centrale zelf zitten vol en in de directe omgeving hebben ze alle beschikbare opslagruimte in gebouwen geconfisqueerd en volgepompt met radioactief water. Omdat de centrale nog steeds volop radioactief water ´produceert´ weten de Japanners geen raad meer met het besmette water en kunnen zij niets anders bedenken dan het op grote schaal in zee dumpen ervan.  Zo af en toe sijpelt er in de pers een berichtje door dat er weer radioactief water in zee is gedumpt maar verder hoor je er niets over.

Olie

Komt er daarentegen door een ongeval met een olietanker of boorplatform olie in zee terecht dan duikt de hele wereldpers er bovenop en word je maandenlang bestookt met de meest gruwelijke verhalen over het nadelige effect ervan voor het milieu. In het geval van de olieramp in de Mexicaanse Golf is er volgens schattingen een kleine 694 miljoen liter olie in zee terechtgekomen. Het ´vervuilen´ van water door olie heeft catastrofale gevolgen voor plant en dier in de directe omgeving. Het ´voordeel´ van olie is dat de vervuiling blijft beperkt tot de plaats(en) waar de olie zich bevindt. Hierdoor is het mogelijk om de vervuiling aan te pakken door de olie uit het water te verwijderen of het door gebruik van chemicaliën te laten zinken naar de bodem. Natuurlijk is dit een uitermate zware klus, maar wel een die geklaard kan worden.

Radio-activiteit

Anders ligt het met vervuiling van het zeewater door radioactieve besmetting. Radioactieve besmetting heeft iets ´engs´ en is ´griezelig´. Het is niet zichtbaar en de gevolgen ervan op de lange termijn zijn niet helemaal bekend en daarom niet te overzien. Het enige wat bekend is dat het de meest ernstige ziektes en onbeheersbare mutaties kan veroorzaken. Ook kan radioactiviteit niet gescheiden worden van het water zoals dat bij olie wel kan. In het geval van Fukushima gaat het om ongeveer 121 miljoen liter radioactief besmet water tot juni 2011. Maar omdat er nog iedere dag nieuw besmet water bij komt zal het in totaal gaan om een veelvoud hiervan. Het is nog steeds niet te overzien wanneer hier een einde aankomt. Ook stroomt er door besmetting van het grondwater en heftige regen nog steeds 24 uur per dag grote hoeveelheden radioactief besmet water in zee.

Media aandacht

Het is verwonderlijk dat er voor “oil spills” meer media aandacht is dan voor deze radioactieve besmetting, terwijl de gevolgen van radioactiviteit vele malen erger en onoverzichtelijker zijn dan die van olie.

Zijn schadeclaims bij een olieramp al haast niet te overzien, bij een nucleaire ramp, waarvan de gevolgen pas na vele jaren zichtbaar worden, kunnen schadeclaims catastrofale gevolgen hebben voor de verantwoordelijken. Dit geldt voor bedrijven maar ook voor overheden.

Misschien is dit juist de reden dat er weinig over gepubliceerd wordt.


 • renevers

  Dit verhaal klopt gelukkig niet helemaal.

  1. Sinds een maand wordt het radioactieve water uit de centrale gezuiverd en hergebruikt voor de koeling van de reactoren.
  2. De kaart die hier gegeven wordt is een soort fantasiemap , waarschijnlijk gegenereerd door een simulatie programma. De kaart geeft een oprekening van een ttheoretisch model aan voor 4 april, Ware metingen in zee worden wel gedaan en worden gepubliceerd door de Japanse overheid en instellingen, met metingen van de isotopen en de straling in het zeewater. Op dit moment is de hoeveelheid radioactiviteit in de zee ,op 30 km afstand ongeveer 12 Bq/l vergelijkbaar met de normale achtergrondstraling.
  3. Jodium 131 is als isotoop vrijwel uitgewerkt om zijn korte halfwaarde tijd van 6 dagen, het speelt dus geen rol meer nu.. Nu is alleen nog Cesium 137.
  4. Alle water bij de reactor wordt zo veel mogelijk op de reactor terrein gehouden en zal gezuiverd worden met de nu aanwezige zuiverings installaties
  5 Er zijn een paar kleine lekkages naar de zee kant geweest, die met grout injecties zijn gestopt
  6. er wordt een damwand van 800m geslagen om het grondwater onder de reactor te verhinderen naar zee af te stomen. Dit grondwater zal opgepompt worden en daarna gezuiverd.

  De strekking van dit artikel is alsof er onverantwoordelijk wordt gehandeld door Tepco en de Japanse overheden, dat is uit de gemaakte voorzorgs maatregelen niet af te leiden. Ook is er geen sprake meer van een gevaarlijke toestand , of een toestand die het noodzakelijk maat daar Journalistiek over te bedrijven. Vis en zeevruchten worden , worden zoals ALLE voedsel in Japan dat maar vermoed kan worden gecontamineerd te raken door een of ander proces , continue gecontroleerd.

  Kaart met de huidige omvang van radiactieve besmetting in zee (en op land)
  http://www.jaif.or.jp/english/news_images/pdf/ENGNEWS01_1316677149P.pdf

  Dagelijkse algemene rapportage over het kerncentrale ongeval in Fukoshima http://jaif.or.jp/english/

  Thumb up 3 Thumb down 3

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl