Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Federale aanklacht

Het is voor het eerst sinds het uitbreken van de kredietcrisis dat de Amerikaanse overheid zelf 10 grote Amerikaanse banken gaat aanklagen voor misleiding van huizenkopers. Verder worden zij beschuldigd van het verkeerd afspiegelen van de kwaliteit van de hypotheken die zij hebben verstrekt voorafgaand aan de hypotheekcrisis.

Fannie Mae en Freddie Mac

Het federale agentschap dat onderzoek doet bij de grote Amerikaanse hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac gaat 10 grote Amerikaanse banken in een civiele procedure aanklagen voor misleiding bij het verstrekken van hypothecaire leningen aan mensen die hierdoor niet meer aan hun verplichtingen konden voldoen. De gevolgen van deze misleidingen hebben geleid tot de grootste financiële crisis in de geschiedenis. Van de 10 banken die voor de rechter zullen moeten verschijnen zijn in ieder geval de namen bekend van de Bank of America, JPMorgan Chase, Goldman Sachs en de Deutsche Bank. Zij worden ervan verdacht gesjoemeld te hebben met de inkomstengegevens van de huiseigenaren. Bij het samenstellen van de hypotheekpakketten die wereldwijd zijn verkocht aan andere banken en investeerders werden hogere inkomens gekoppeld. Hierdoor leek het alsof het hoogwaardige hypotheken waren zonder risico. De Amerikaanse kredietbeoordelaars Moody´s, Standard & Poor´s en Fitch Ratings werden ook op het verkeerde been gezet en gaven deze versneden pakketten een triple-A status. Toen bleek dat de leners niet meer in staat waren hun hypothecaire aflossingen te doen, verloren deze pakketten snel hun waarde. Fannie Mae en Freddie Mac verloren hierdoor meer dan 30 miljard dollar. Dit bedrag werd voor het grootste gedeelte door de belastingbetalers gedragen.

UBS

In juli heeft het agentschap ook al een aanklacht ingediend tegen de Zwitserse bank UBS met de bedoeling om 900 miljoen dollar terug te kunnen halen. Insiders verwachten dat deze zaak, wat betreft de geschillen, een vergelijkbare omvang heeft. Particuliere beleggers zijn al bezig om de grote banken te dwingen de waardeloze leningen terug te kopen voor tientallen miljarden dollars. Dat de federale overheid nu het initiatief neemt is een nieuw hoofdstuk in de enorme juridische strijd van de gedupeerde investeerders in bankaandelen.

Buiten de boze beleggers zijn 50 Procureurs Generaal in de laatste fase van onderhandelingen, om een regeling te treffen over fraude van de grootste hypotheekverstrekkers, waaronder Bank of America, JPMorgan en Citigroup. Zij zetten de banken zodanig onder druk dat zij verwachten tenminste 20 miljard terug te kunnen halen.

Civiele procedures

Het is opmerkelijk dat het civiele procedures zijn die tegen de banken worden aangespannen. Omdat het civiele procedures betreft, kunnen de uiteindelijk verantwoordelijken als personen niet strafrechtelijk vervolgd worden en ontlopen zo vele jaren gevangenisstraf.

Eerder was Goldman Sachs al een keer veroordeeld tot het betalen van een boete 550 miljoen dollar, de grootste Amerikaanse verzekeraar AIG moest een boete 750 miljoen dollar betalen en Citibank werd veroordeeld tot het betalen van een boete van 75 miljoen dollar.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl