Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Occupy: Teveel macht bij banken en multinationals

Het nieuws van afgelopen week werd voor een groot gedeelte bepaald door de occupy protestdemonstraties die wereldwijd worden gevoerd. Deze protesten zijn vooral gericht tegen de banken en multinationals die volgens de occupy beweging de oorzaak zijn van alle ellende in de wereld. De ongelijkheid in de verdeling van de welvaart en de ongecontroleerde macht van deze conglomeraten zijn de speerpunten van het protest. De demonstranten van de occupy-beweging gaan er vanuit dat een paar bankiers en groot industriëlen een groot deel van de mondiale economie controleren.

Onderzoek

Echt wetenschappelijk onderzoek is hier nooit naar gedaan. Eerdere studies hebben wel aangetoond dat enkele multinationals grote delen van de wereldeconomie bezitten maar deze studies beperkten zich tot maar een paar bedrijven. Ook de  indirecte eigendommen zijn niet meegenomen in deze studies. Het is heel moeilijk om de connecties en onderlinge verwevenheid van ongeveer 43.000 multinationals in kaart te brengen.

Orbis 2007 database

Dr. James Glattfelder

Een team van drie deskundigen van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie onder leiding van Dr. James B. Glattfelder heeft onlangs een studie afgerond die verder gaat dan de oppervlakkige connecties die banken en multinationals met elkaar verbinden.  Zij hebben gebruik gemaakt van “Orbis 2007”, een database waarin 37 miljoen bedrijven en investeerders zijn opgeslagen. Zij namen alle 43.060 multinationals apart en koppelden hieraan de bezitters van de aandelen. Daarna construeerden zij een model van bedrijven die anderen controleren door middel van aandeelhoudersnetwerken, gekoppeld aan de resultaten van van elk bedrijf, om zo de structuur van de economische macht in kaart te kunnen brengen (zie afbeelding).

De uitslag van het onderzoek, dat binnenkort gepubliceerd wordt in PLoS One (Public Library of Science) onthult een kern van 1.318 bedrijven met in elkaar verweven eigendommen. Gemiddeld genomen hebben ze, door aandelenbezit,  banden met 20 andere bedrijven en zijn samen goed voor 20% van de wereldwijde bedrijfsopbrengsten. Verder blijkt dat zij door hun aandelenbezit ook nog de meerderheid hebben in de wereld van de “blue chip and manufacturing firms” (de echte economie) die nog eens 60% vertegenwoordigen van de wereldwijde omzet. Toen het onderzoeksteam het web van eigenaars verder ging ontwarren bleek dat het aantal teruggebracht kon worden naar een zgn. “super entiteit” van 147 hechte bedrijven die 40% controleert van het profijt van het totale netwerk. “Het komt er op neer dat minder dan 1% van de bedrijven in staat is om 40% van het totale mondiale netwerk te controleren,” zegt Glattfelder.

Banken

De meesten zijn financiële instellingen zoals Barclays Bank, JPMorgan Chase & Co. en de Goldman Sachs Group.

Gezien het overwegend aantal banken en financiële instituten in de ‘harde’ kern van deze super entiteit lijkt het erop dat de bankiers de halve wereldeconomie hebben opgekocht met de opbrengsten van hun uit het niets gecreëerde fiatgeld.

De 1.318 transnationale bedrijven die de kern van de economie vormen. Ieder bolletje vertegenwoordigt een multinationale onderneming. Superconnected bedrijven zijn rood, zeer verbonden bedrijven zijn geel. De grootte van de stip staat voor de omzet. (Afb: PLoS One)

Top 50 van de 147 superconnected companies

1. Barclays plc
2. Capital Group Companies Inc
3. FMR Corporation
4. AXA
5. State Street Corporation
6. JP Morgan Chase & Co
7. Legal & General Group plc
8. Vanguard Group Inc
9. UBS AG
10. Merrill Lynch & Co Inc
11. Wellington Management Co LLP
12. Deutsche Bank AG
13. Franklin Resources Inc
14. Credit Suisse Group
15. Walton Enterprises LLC
16. Bank of New York Mellon Corp
17. Natixis
18. Goldman Sachs Group Inc
19. T Rowe Price Group Inc
20. Legg Mason Inc
21. Morgan Stanley
22. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc
23. Northern Trust Corporation
24. Société Générale
25. Bank of America Corporation
26. Lloyds TSB Group plc
27. Invesco plc
28. Allianz SE 29. TIAA
30. Old Mutual Public Limited Company
31. Aviva plc
32. Schröders plc
33. Dodge & Cox
34. Lehman Brothers Holdings Inc *
35. Sun Life Financial Inc
36. Standard Life plc
37. CNCE
38. Nomura Holdings Inc
39. De Depository Trust Company
40. Massachusetts Mutual Life Insurance
41. ING Groep NV
42. Brandes Investment Partners LP
43. Unicredito Italiano SPA
44. Deposit Insurance Corporation in Japan
45. Vereniging AEGON
46. BNP Paribas
47. Aangesloten Managers Group Inc
48. Resona Holdings Inc
49. Capital Group International Inc
50. China Petrochemical Company Group

* Lehman bestond nog steeds in de gebruikte dataset 2007


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl