Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Positie Sarkozy steeds zwakker

Angela Merkel en Nicolas Sarkozy

De hoofdrol die de Franse president Sarkozy zichzelf had toebedeeld bij het oplossen van het Europese schuldenprobleem, lijkt in een bijrol te veranderen. Misschien is zelfs een bijrol al niet meer van toepassing en moet hij vanaf de zijlijn als figurant knarsetandend toezien hoe de euro aan zijn einde komt.

Kredietwaardigheid Frankrijk in gevaar

Frankrijk heeft er alle belang bij dat het noodfonds, om de schuldencrisis te bezweren, aanzienlijk wordt opgehoogd. Er zou een akkoord zijn over een verhoging van het noodfonds naar 1.500 miljard euro. Hoe ‘hard’ dit akkoord is, is nog onduidelijk. Het begint er op te lijken dat het lang niet zeker is dat deze ophoging er ook daadwerkelijk zal komen. Wanneer dit noodfonds niet zou worden opgehoogd dreigen de drie grootste banken van Frankrijk te bezwijken onder de last van hun bezit aan Europese staatsobligaties. Deze drie Franse banken (BNP Parisbas, Crédit Agricole en Société Générale) alléén al hebben voor 511 miljard euro aan Italiaanse staatsobligaties in hun bezit. Aan Griekse obligaties hebben zij een kleine 60 miljard euro uitstaan. De mededeling van de woordvoerder van het Franse ministerie van Financiën, Valerie Pecressedat, dat de Franse banken geen gebruik zullen maken van het noodfonds lijkt een schijnbeweging. De Franse overheid zou zelf garant staan voor deze schulden. Hier lijkt Sarkozy zijn hand grof te overspelen. De 511 miljard aan Italiaanse obligaties vertegenwoordigen alléén al 20% van het totale Franse BNP. Worden alle Europese obligaties die Franse banken in hun bezit hebben op één hoop gegooid dan dan komt er een astronomisch bedrag uit die de kredietwaardigheid van de Franse overheid zodanig  zal aantasten dat zij niet kunnen ontkomen aan een afwaardering van hun kredietstatus. De cirkel is dan weer rond en gaat het van kwaad tot erger. De afwaardering door Moody´s voor Société Générale en Crédit Agricole, die ook nog eens twee Griekse banken in hun bezit hebben, kan worden gezien als een voorbode van naderend onheil.

Spoedoverleg met Angela Merkel

Terwijl zijn echtgenote in het ziekenhuis lag te bevallen van hun eerst kindje moest Sarkozy in allerijl afreizen naar Frankfurt voor spoedoverleg met Angela Merkel. Dat hij hierdoor niet aanwezig kon zijn bij de geboorte van zijn kind geeft aan dat er héél veel meer aan de hand is dan wat men ons wil doen geloven. Ondanks de krachtige woorden van Angela Merkel, die zei dat het onder geen beding zal worden toegestaan dat de eurozone uit elkaar valt, moeten hierbij  toch vraagtekens gezet worden. Er gaan al langere tijd hardnekkige geruchten dat Duitsland in het diepste geheim bezig is met voorbereidingen die een plotseling vertrek uit de eurozone mogelijk moet maken. Hoeveel waarde aan deze geruchten moet worden toegekend is koffiedik kijken. Vast staat in ieder geval wel dat de Duitse bevolking en het Duitse bedrijfsleven geen geloof meer hebben in het euro experiment. Ook het plotselinge vertrek op 9 september van het Duitse bestuurslid, Jürgen Stark, uit de ECB moet in dit licht bekeken worden. Wat begon als een tamelijk overzichtelijk schuldenprobleem in Griekenland, waaiert nu uit over heel Europa als een gigantisch lagedrukgebied en dreigt het grootste gedeelte van de Europese landen in de financiële misère te storten. Duitsland zou dan met hulp van Nederland, Oostenrijk en Finland het leeuwendeel van die garanties op zich moeten nemen. Hierdoor zou de kredietwaardigheid van ook deze landen in gevaar kunnen komen. Je hoeft geen econoom te zijn om te constateren dat dit ook geen oplossing is. Op deze wijze geraakt de hele eurozone in een negatieve spiraal waarvan de gevolgen niet meer zijn te overzien. De Duitsers kennende is er een grote kans dat zij dat niet zullen doen, zeker niet als je ervan kan uitgaan dat het nog lang niet zeker is dat de problemen dan ook daadwerkelijk zijn opgelost.

Het zou zomaar kunnen dat de Duitsers het komend weekeinde hebben uitgekozen om hun vertrek uit de eurozone als een feit aan de wereld te presenteren.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl