Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Euforie slaat om

Waren de beurzen gisteren in een juichstemming, vandaag slaat het negativisme en de angst weer in volle hevigheid toe. Het effect van de ‘oplossing’ voor de eurocrisis die de regeringsleiders woensdagnacht hadden bereikt lijkt na één dag alweer uitgewerkt. Dat is niet zo vreemd. Economen waarschuwden er al voor dat de maatregelen van de regeringsleiders absoluut onvoldoende zijn om een definitief halt toe te roepen aan de eurocrisis. Ook de opmerking van president Sarkozy dat China verzocht gaat worden om hulp te verlenen bij de poging om de euro uit de gevarenzone te halen getuigt niet van daadkrachtig geloof in eigen kunnen.

Banken

Dat de banken hun kapitaal met 106 miljard moeten verhogen om eventuele klappen te kunnen opvangen staat in schril contrast met de publicatie van het IMF vorige maand waarin aangegeven werd dat de banken meer dan 200 euro miljard extra kapitaal nodig hebben. Crédit Suisse had het zelfs over 400 miljard. Sowieso moeten ze 50% afboeken op de Griekse staatsobligaties. Het noodfonds wordt uitgebreid tot 1.000 miljard euro, maar deze uitbreiding is maar schijn. Deze 1.000 miljard wordt niet echt in het noodfonds gestopt maar functioneert meer als een soort garantie en verzekering voor nieuwe obligaties. Wat er met de overige obligaties gebeurt is niet over gesproken. Omdat deze kennelijk niet ‘verzekerd’ zijn zal men er op de een of andere manier vanaf moeten. Voor het noodfonds is er een soort van hefboomconstructie bedacht waardoor het lijkt alsof die biljoen euro´s beschikbaar zijn, maar in werkelijkheid zijn ze er niet.  Hoe dit precies werkt is ons nog niet helemaal duidelijk, maar zover we het kunnen bekijken lijkt het meer op een piramidefonds dan op een daadwerkelijk noodfonds waaruit geput kan worden indien dit nodig is. Op het moment dat er serieus een beroep op het noodfonds moet worden gedaan is het maar de vraag hoe die 1.000 miljard euro´s boven tafel komen en wie ervoor gaat opdraaien.

Frankrijk en Italië

Silvio Berlusconi

Ook de opmerking van Berlusconi dat Italië wat betreft de bezuinigingen zijn afspraken zal nakomen zoals Italië ‘altijd zijn afspraken is nagekomen’ doet het vertrouwen niet echt toenemen. Dat de financiële markten hier net zo over denken blijkt uit het rentepercentage voor de Italiaanse overheid die vandaag schrikbarend snel boven de 6% uitsteeg. Dan hebben we het nog niet over Frankrijk die grote kans heeft om in de gevarenzone terecht te komen. Zij staan namelijk garant voor hun eigen bovenmaatse bankensector alsmede voor een groot gedeelte van de ESFS. Er hoeft maar het geringste te gebeuren en de Franse kredietwaardigheid komt in het geding. Mocht Frankrijk de AAA-status verliezen dan heeft de eurozone een probleem en zijn we nog verder van huis als vóór de top van afgelopen woensdag.

Dollar

Dat de euro op dit moment $ 1,417 noteert komt natuurlijk voor een groot gedeelte door het resultaat van afgelopen woensdag, maar geeft eerder de zwakte van de dollar aan dan de kracht van de euro. Aan de overkant van de oceaan is het al een poosje stil omdat alle aandacht was gericht op de herrie rond de euro, maar de problemen van de dollar zijn er niet minder om. De Amerikaanse overheidsfinanciën zijn op lange na niet in orde en er zijn allerlei vermoedens dat de Amerikaanse bankensector, door boekhoudkundige trucs, balansen laten zien die totaal niet overeenkomen met de werkelijkheid.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl