Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Dexia onderuit aan teveel schulden

De Belgisch-Franse bankverzekeraar Dexia staat aan de rand van de afgrond. De Belgische Minister van Financiën en zijn Franse collega François Baroin hebben verklaard alle mogelijke maatregelen te nemen om de spaarders en schuldeisers te beschermen. Volgens de cijfers bezat Dexia eind juni voor 3,8 miljard euro aan Griekse staatsobligaties en loopt een risico op leningen van nog eens 4,8 miljard euro. De beide ministers beloven garanties af te geven op alle financiering die door Dexia wordt opgehaald, dit in samenwerking met de centrale banken. De officiële versie luidt dat Dexia in de problemen is gekomen door zijn bezittingen aan Grieks staatspapier.

Goochelaars

Het gegoochel met cijfers doet vermoeden dat het allemaal ernstig is maar uiteindelijk nog wel ´meevalt´. Een verlies van 8,6 miljard euro is een heleboel geld maar nog wel te overzien. De werkelijkheid is echter wel een beetje anders en dramatischer dan men ons wil doen geloven. Dexia heeft een balanstotaal van 577 miljard euro en een eigen vermogen van een kleine 10 miljard euro. Trekken we dit van het balanstotaal af dan blijft er een schuld over van 567 miljard euro. Als we dit vergelijken met de 355 miljard staatsschuld die onze Zuiderburen hebben dan moeten we concluderen dat Dexia dus meer schulden heeft dan héél België. Dit begint op Ierse toestanden te lijken, namelijk een bankensector die veel te groot is voor een klein land als België. De Belgische overheid wil zich nu garant stellen voor een deel van de schulden. En wel voor het slechtste deel. Het slechte deel wordt ondergebracht in een “bad bank” waarvoor een staatsgarantie zal worden afgegeven. De Belgische krant “De Standaard” meldde deze morgen dat Dexia mogelijk wordt gesplitst met als reden de gezonde delen van de bank te scheiden van de zwakke onderdelen. De goede onderdelen zouden dan dit jaar nog verkocht kunnen worden.

Zinkend schip

Stefaan Decraene

De Belgen hebben maandenlang volgehouden dat er geen vuiltje aan de lucht was en dat ze het zo goed deden. Nu begint het erop te lijken dat ze binnen de kortste tijd “Griekse” toestanden gaan krijgen en met de billen op de blaren moeten gaan zitten. Op 14 september maakten wij in een artikel melding van het feit dat de CEO van Dexia, Stefaan Decraene, het zinkende schip had verlaten door simpelweg op te stappen. Dat het schip lek was wisten we al, maar dat er zoveel water naar binnen kwam was kennelijk alleen aan Stefaan Decraene bekend. Mocht de reddingsoperatie van Dexia niet lukken dan hebben de Belgen een groot probleem en kunnen zij aanschuiven bij de Grieken in de wachtkamer van het noodfonds.

Het aandeel Dexia staat op het moment van dit schrijven op € 1,03, dat is een verlies van 20,77%.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl