Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Oorzaak: Traumatische ervaringen

Manisch depressief is een situatie waarin de gemoedstoestand van de mens wisselt van uiterst vrolijk en opgewekt naar diepe somberheid en depressiviteit. Het is vaak zo dat mensen die heel veel  traumatische ervaringen meegemaakt hebben, bijv. de dood van dierbaren, problemen op het werk of het verliezen van een fortuin, een verhoogde kans hebben om te geraken in een manisch-depressieve toestand. De kenmerken van het syndroom manisch-depressief (MDS) uiten zich, om het met Goethe´s woorden te zeggen van: “Himmelhoch jauchzend zu tode betrübt”.

Om de beursschommelingen te vergelijken met het syndroom manisch-depressief kunnen we, voor wat betreft de oorzaak, stellen dat de beleggers de afgelopen jaren wel het een en ander hebben meegemaakt. In het begin van de jaren 2000 werd de belegger geconfronteerd met het uitéénspatten van de internetzeepbel, waardoor de AEX begin 2001 van 700 punten kelderde naar 250 punten in 2003. Miljoenen grote en kleine beleggers raakten hun volledige bezit kwijt.  Honderden miljarden euro´s verdampten zomaar in het niets. Vanaf 2003 klom de AEX van 250 gestaag weer naar boven tot ongeveer 550 punten in 2008. Toen de kredietcrisis uitbrak kelderde de AEX index naar een historisch dieptepunt van net onder de 200 punten. Eén keer je fortuin verliezen is behoorlijk traumatisch, maar twee keer binnen zeven jaar is een regelrechte ramp. Wat betreft “het een en ander meemaken” voldoen de meeste beleggers theoretisch dus aan de voorwaarden voor het ontwikkelen van manisch-depressief gedrag.

AEX grafiek 15 jaar

Hoge pieken, diepe dalen

De beurzen in de wereld tonen dit beeld al geruime tijd. Op ieder bericht, of het nu positief is of negatief, wordt hypergevoelig gereageerd. Momenteel tonen de grafieken van de beurzen een schoolvoorbeeld van “hoge pieken, diepe dalen”. Was de AEX weer gestegen naar ruim 370 punten in maart 2011, door de schuldencrisis en de daarbij optredende problemen voor de eurozone zakte de index in oktober weer naar 269 punten. Intussen reageert de beurs op elk positief of negatief bericht met grote uitslagen naar boven en naar beneden. Een goed bericht betekent; iedereen blij en 2, 3 of 4% erbij en een slecht bericht; iedereen depressief en somber met als resultaat 2, 3 of 4% eraf. Deze heftige schommelingen zijn een afspiegeling  van het manisch-depressieve gedrag van de gemiddelde belegger. Het achterna hollen van de waan van de dag doet de belegger koopziek maken bij het minste of geringste gunstige bericht en doet hij zijn aandelen in de uitverkoop bij een ongunstige tijding. Zo was er gisteren een “goed nieuws dag” met als resultaat een stijging van de AEX met maar liefst 4,2%. Analisten in de media met allemaal blije gezichten en euforisch over zo´n spectaculaire stijging, terwijl de feitelijke problemen alléén maar erger en erger worden. De schuldenproblematiek stapelt zich steeds verder op en de toekomst van de euro hangt aan een zijden draadje, zodanig dat steeds meer prominenten zich openlijk uitspreken over hun vrees dat een totale “ineenstorting van de eurozone” alsmaar dichterbij komt. Het lijkt ogenschijnlijk dat de beurzen een eigen leven leiden die afhankelijk zijn van gebeurtenissen in de wereld. Maar dat is iets wat men de gemiddelde belegger graag wil doen geloven. De ‘grote spelers’ in de markt (banken en multinationals) manipuleren de aandelenkoersen op grote schaal en kapen via hun “High Frequency Trading” systemen de rendementen voor de neuzen van de ‘kleine’ beleggers weg. Zij gebruiken hun ingenieuze algoritmes om iedereen zand in de ogen te strooien en plegen roofbouw op een manier die in de geschiedenis nog nooit is vertoond. Dat de cyclussen van hoog naar laag zich in steeds rapper tempo voltrekken is er een voorbode van dat het moment van ineenstorting van het wereldwijde monetaire “piramidesysteem” zéér dicht genaderd is.

Moestuintje

Mocht je, als belegger deze manisch-depressieve gemoedstoestand herkennen, dan is het misschien een goed moment om de aandelenmarkten vaarwel te zeggen en iets anders te zoeken voor je investeringsdrift. Iets waar je minder nerveus van wordt. Zo zal de opbrengst van een goed verzorgd moestuintje bijvoorbeeld, minder risicovol zijn dan het bezit van een hele zooi aandelen in een gemanipuleerd, stagnerende en haperende economie. Mocht niemand de opbrengst van je moestuintje willen hebben dan kan je in ieder geval in leven blijven door de productie zelf op te eten.

Het kan zomaar zijn dat het bezit van moestuintje in de nabije toekomst misschien wel het belangrijkste bezit is wat een mens nog kan hebben.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl