Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Mario Draghi

Mario Draghi

De nieuwe president van de De Europese Centrale Bank, Mario Draghi, heeft de bankensector een Kerstcadeau gegeven van een kaliber die in de geschiedenis nog nooit is voorgekomen. Deze voormalige topman van de Goldman Sachs Bank ziet dat zijn oud-collega´s door de schuldencrisis aan het tobben zijn en dacht: “Kom laat ik ze eens een handje helpen, ze hebben het toch al zo moeilijk.” Hij heeft, gebruik makend van zijn functie als President van de ECB, voor de duur van 3 jaar 500 miljard euro beschikbaar gesteld aan zijn ‘oude vrienden’ voor het ongelofelijk lage rentetarief van maar 1%. “Als dit mijn ‘oude makkers’ niet uit de brand redt, dan kan niets hen meer redden”, moet Mario gedacht hebben.

Banken in de rij

De bankiers die, als ze aan geld willen komen, op de vrije markt ruim 4% rente moeten betalen, hebben zich massaal gemeld bij het loket van de ECB om dit cadeautje in ontvangst te nemen. Maar liefst 523 banken hebben zich haastig aangemeld. Met tranen in de ogen van dankbaarheid hebben de bankiers gezegd dat ze nu eindelijk hun liquiditeitsprobleem kunnen oplossen. Of deze dankbaarheidstranen oprecht zijn moet ernstig worden betwijfeld. Want bankiers kunnen goed rekenen! Als zij dit goedkope geld namelijk gaan gebruiken voor de aankoop van bijvoorbeeld Italiaanse staatsobligaties, dan pakken ze zomaar even een ‘winst’ van 6% omdat ze voor die obligaties 7% rente ontvangen. Kassa! Hier kunnen eindelijk weer eens ouderwetse winsten op gemaakt worden en dat is goed voor de bonussen. Bankiers kennende, kan je er donder op zeggen dat ze zich deze buitenkans niet zullen laten ontgaan. En de cadeauregen is niet éénmalig want in februari 2012 kunnen ze zich weer melden voor een lening tegen 1%. “Wat nou, liquiditeitspositie? Hier is geld te verdienen en daar zijn we tenslotte bankiers voor.”

“Nog mooier zijn Griekse obligaties, die leveren 36% op. Wel een beetje meer risico, maar als de Grieken het nog drie jaar redden dan hebben we ons geld al terug plus een winst van 5%. Ieder jaar dat ze het langer redden levert 35% op. Eigenlijk een loterij met alleen  maar hoofdprijzen…., toch?”

“Maar wat nou als het fout gaat met Italië of Griekenland?” “Dan is er nog niks aan de hand want dan kloppen we weer aan bij de Centrale Banken voor staatssteun, daar hebben we tenslotte de belastingbetalers voor!!”


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl