Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Niemand zag de crisis aankomen

Nout Wellink

Nout Wellink bevond zich volgens hem wat betreft het niet zien aankomen van de financiële crisis in 2008 als president van De Nederlandsche Bank in “goed gezelschap”, namelijk die van de “rest van de wereld’. Hij verklaarde dat niemand deze crisis had zien aankomen, de autoriteiten niet, het bedrijfsleven niet en ook de banken niet. Over het begrip “de rest van de wereld” dient een onderscheid gemaakt te worden tussen de mensen die het “echt niet wisten” en de mensen die “het niet wilden weten”. Gezien de vele topfuncties die Nout Wellink bekleedt in het internationale bankwezen heeft het er alle schijn van dat hij behoort tot de mensen die het niet wilden weten.

Al in 2006 werd er door de internationale nieuwsmedia (CNN, Sky, Bloomberg e.a.) op gewezen dat de financiële wereld ernstig bedreigd werd door het mogelijke uiteenspatten van de zeepbel in de Amerikaanse huizenmarkt.

Verhoor onder ede

Tijdens zijn verhoor onder ede op 2 december 2011 door de commissie “de Wit” verklaarde de heer Wellink dat niemand deze crisis had zien aankomen. Je hoeft geen insider van het bankwezen te zijn om te concluderen dat deze mededeling van Wellink niet juist kan zijn. In TV programma´s en financiële magazines is er vanaf 2006 regelmatig alarm geslagen over een mogelijke financiële catastrofe in de Amerikaanse huizenmarkt. Vanaf die tijd werd het begrip “subprime loans” en “liar loans” internationaal geïntroduceerd. In ons eigen land was het de toenmalige RTL-Z presentator, Willem Middelkoop, die regelmatig werd weggehoond als hij zijn verwachting uitsprak over een op handen zijnde financiële ramp in de onroerendgoedmarkt. Door tal van analisten en prominenten werd hij een “doemdenker” genoemd. Voormalig vicepresident en controller bij de Wereldbank, accountant Jules Nuis, verklaarde al in januari 2010 voor dezelfde commissie de Wit dat de crisis wel degelijk voorspelbaar was en vermeden had kunnen worden, maar dat de toezichthouders hierin hebben gefaald. Toch blijft Nout Wellink met droge ogen beweren dat niemand maar dan ook niemand deze crisis had kunnen zien aankomen. De versoepeling door de Amerikaanse regering voor het verstrekken van hypotheken aan mensen die financieel eigenlijk niet in staat waren om deze volledig terug te betalen was algemeen bekend in de bankenwereld, dus ook bij Nout Wellink. Ook het massaal doorverkopen van leningpakketten aan de internationale financiële sector was niet geheim. Het was dus zeker te verwachten dat hierin ook de ‘slechte’ leningen verpakt zaten. Waarom zouden ze anders op zo grote schaal zijn doorverkocht? De toezichthouders hadden op zijn minst de inhoud van deze pakketten moeten onderzoeken, maar door hun misplaatste vertrouwen in de AAA-rating die aan deze leningen werd gegeven door de corrupte kredietbeoordelaars leunden zijn achterover, terwijl ondertussen de hele wereld financieel werd vergiftigd.

Internationale functies

Als er iemand goed is ingeburgerd in het bankenwezen dan is het Nout Wellink wel. Vanaf juli 2006 tot eind juni 2011 was hij voorzitter van het Bazels Comité voor Bankentoezicht. Sinds 1997 heeft hij zitting in de directie van de Bank voor Internationale Betalingen, die hij van 2002 tot 2006 voorzat. Hij is ook lid van de Group of Ten Governors, de vergadering van centrale bankpresidenten van de G-10,  Governor van het Internationaal Monetair Fonds en lid van de Financial Stability Board. Dit zijn allemaal functies in de top van de financiële sector, die hem maakt tot een van ´s-werelds best ingelichte personen wat betreft de plannen en werkwijze van de Internationale Bankiers.

Dat hij nu dus onder ede zegt dat de crisis voor hem en iedereen als een volslagen verrassing uit de lucht kwam vallen, moet op waarheidsgehalte ernstig worden betwijfeld.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl