Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Goldman Sachs en Lehman Brothers

Het is bekend en bewezen dat frauduleus handelen van de Wall Street bankiers er de oorzaak van is dat de financiële wereld aan de rand van de afgrond is gebracht. Gezien de enorme omvang van deze fraude zouden de bankiers zware gevangenisstraffen hebben moeten krijgen. Geen van deze bankiers is echter strafrechtelijk vervolgd en zijn gewoon in functie gebleven. Wel zijn de belangrijkste banken veroordeeld tot het betalen van ‘hoge’ boetes. De Goldman Sachs Bank, als een van de belangrijkste veroorzakers van de kredietcrisis, is veroordeeld tot het betalen een half miljard dollar boete en de grootste verzekeringsbank ter wereld, de American International Group (AIG), moest driekwart miljard boete betalen. Deze megaboetes staan echter niet in verhouding met hetgeen ze verdiend hebben aan  hun frauduleuze handelingen. Ook de zakenbank Lehman Brothers heeft volop meegedaan met het frauduleuze spel, maar kon niet meer beboet worden omdat zij failliet gingen. De toenmalige Amerikaanse minister van financiën, Henry Paulson (voormalig CEO van Goldman Sachs), weigerde deze bank te redden van de ondergang. Er gaan hardnekkige geruchten dat deze  weigering te maken heeft met het feit dat Lehman Brothers, in de tijd dat Paulson CEO was bij Goldman Sachs, hem een paar geintjes heeft geflikt waar hij nog steeds heel kwaad over was. Dat hij door dit faillissement de hele wereldeconomie liet instorten deerde hem kennelijk niet. Ook bankiers zijn tenslotte maar ‘gewone’ mensen. Momenteel is er verder onderzoek gaande naar vermeende fraude die gepleegd zou zijn door 10 grote Wall Street banken waaronder JP Morgan en de Bank of America.

Veroorzakers crisis nu op Europese ministersposten

In plaats van de verantwoordelijken voor de financiële en schuldencrisis voor het gerecht te slepen en te veroordelen voor hun wandaden, wordt de top van deze ‘witteboordenclub’ momenteel beloond met hoge posten in een aantal Europese landen. Zo was Mario Monti, de huidige Minister President van Italië, jarenlang adviseur van de Goldman Sachs bank en in die hoedanigheid volledig op de hoogte van de werkwijze van deze bank. Toen Silvio Berlusconi het veld moest ruimen werd hij aangewezen als zijn opvolger met de opdracht om de grootste bezuinigingsoperatie ooit in Italië vorm te geven. De huidige Minister President van Griekenland, Lucas Papademos, heeft samen met de Goldman Sachs bank de fraude gepleegd die het mogelijk maakte dat Griekenland tot de eurozone kon worden toegelaten. De nieuwe Minister van Financiën van Spanje is de 51-jarige Luis de Guindos en was vanaf 2004 tot aan het faillissement hoofd van de investeringsbank van Lehman Brothers in Spanje. De huidige president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, was vice-president van de Goldman Sachs Bank in de tijd dat de frauduleuze acties volop aan de gang waren. De benoemingen van deze figuren in de top van de Europese Unie heeft bij geen enkele Europese leider voor protesten gezorgd, erger nog zij spreken hun waardering uit over het feit dat deze mensen veel ervaring hadden opgedaan in de financiële sector. Met uitzondering van KRO´s Brandpunt wordt er in de reguliere media over het algemeen gezwegen over deze achtergronden.

Lak aan democratische beginselen

Door hun instemming te betuigen met de benoeming van deze figuren laten de politici zien dat zij lak hebben aan de Europese democratische beginselen en de kiezer. Met uitzondering van de Spaanse regering is geen van allen  democratisch gekozen, terwijl zij desastreuze maatregelen zullen gaan nemen waar de complete Europese bevolking faliekant tegen is omdat zij de rekening krijgen gepresenteerd van de door de banken veroorzaakte crisis. Ook het krampachtig in standhouden van de Euro als Europese munteenheid druist in tegen de wens van de Europese kiezer. Deze demagogische opstelling van de Europese leiders duidt erop dat zij heel andere plannen met Europa hebben dan de Europese kiezers. Dat hun dit een keer zal opbreken schijnt men in Brussel niet te willen beseffen. De geschiedenis leert dat machthebbers die structureel tegen de wens van de bevolking in blijven gaan, op den duur het onderspit zullen delven.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl