Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Pensioenuitkering verlagen

De huidige lage rente wordt als één van de redenen aangewezen waardoor de pensioenen omlaag moeten. Door de lage rente kunnen de vermogens van de pensioenfondsen niet snel genoeg aangroeien. De hoogte van de rente wordt bepaald door de Centrale Banken. De Europese Centrale Bank heeft de rente vastgesteld op 1% en dat is de laagste stand sinds de oprichting van de ECB. Het is De Nederlandsche Bank die de Nederlandse pensioenfondsen kan dwingen om hun uitkeringen te verlagen als blijkt dat de dekkingsgraad voor de pensioenuitkeringen te laag is. De dekkingsgraad van een pensioenfonds wordt door de hoogte van de door de Centrale Bank gehanteerde rente zwaarwegend beïnvloed. Omdat pensioenfondsen miljarden euro´s beheren heeft ieder procent verschil aan rente een enorme invloed op het rendement van deze fondsen. Voor Nederland heeft de overheid een minimale dekkingsgraad vastgesteld op 105%. Komen de pensioenfondsen hieronder dan worden zij verplicht met een herstelplan te komen waarin binnen een beperkte termijn de onderdekking dient te zijn weggewerkt. Slagen zij hierin niet dan kan de DNB het pensioenfonds dwingen de pensioenuitkeringen te verlagen. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat dit nu op grote schaal staat te gebeuren. Omdat de meeste pensioenfondsen ruim onder de minimum dekkingsgraad van 105% zitten gaan met ingang van 1 april 2013 miljoenen gepensioneerden er 1% tot7% op achteruit.

Lage rente om banken te redden

Een van de kerntaken van de Europese Centrale Bank is het beteugelen van de inflatie in de Eurozone. Gezien de huidige inflatie van ruim 2,5% zou de ECB eigenlijk de rente moeten verhogen, maar om de banken financieel tegemoet te komen verzaakt zij in haar eigen beleid. Het is wrang om te moeten constateren dat de huidige lage rente door de centrale banken is ingesteld om de banken te behoeden voor  faillissementen. Door de wereldwijde economische en schuldencrisis zitten veel banken met een cashprobleem. Door het onverantwoord opereren van de banken zijn ze in de problemen gekomen. In plaats van hiervoor gestraft te worden, worden zij echter beloond door hen zo goed als ‘gratis’ geld beschikbaar te stellen. Door de rente vast te stellen op 1% kunnen de banken bijna ‘gratis’ aan geld komen om zo hun liquiditeitsprobleem op te lossen. Dit ‘gratis’ geld lenen zij weer duur uit om zodoende weer flinke winsten te kunnen maken. Dat dit ‘gratis’ geld catastrofale gevolgen heeft voor de dekkingsgraad van de pensioenfondsen en de uitkeringen wordt minder belangrijk gevonden dan het overeind houden van de banken. Eens te meer blijkt dat de burger wordt gestraft voor het onverantwoord en frauduleus handelen van de bankiers en de bankiers zelf voor hun duistere handelingen worden beloond.

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl