Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Ben Bernanke sluit QE3 niet uit

Ben Bernanke

Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, sluit niet uit dat er nogmaals biljoenen dollars in de Amerikaanse economie zullen moeten worden gepompt indien deze stagnatie begint te vertonen. Vooralsnog vindt hij het niet nodig omdat de Amerikaanse economie nog steeds lichte groei vertoont. Wel noemde hij die groei frustrerend langzaam.

Van inflatie naar hyperinflatie

Mocht Bernanke inderdaad besluiten tot een QE3 dan neemt het risico van een aanstormende hyperinflatie hand over hand toe. In zijn toespraak tot het Amerikaanse congres deelde hij mee dat de rente zeker tot 2014 rond de 0% zal worden gehandhaafd. Tevens zei hij dat er gestreefd wordt naar een inflatie van 2%. Deze twee percentages zijn met elkaar in tegenspraak. Bij een oplopende inflatie hoort een oplopende rente om de afnemende waarde van de dollar te compenseren. Er kunnen wel vraagtekens worden gesteld bij de motieven van de heer Bernanke. Doordat hij de rente op 0% houdt bij een oplopende inflatie zegt hij in feite dat hij de dollar waardeloos gaat maken. Dat een goed verstaander een half woord nodig heeft blijkt uit de koers van goud. Die steeg van $1.650 op 25 januari naar $1.751 op 2 februari. Goud wordt door de meeste mensen nog steeds als het echte geld gezien. Wanneer men zich realiseert dat het bezit van fiatgeld uiteindelijk tot een aanzienlijk verlies van koopkracht leidt dan wordt goud ineens weer een vluchthaven in een poging om dat verlies te compenseren.

Dubbele agenda

Dat Ben Bernanke geen effectieve maatregelen neemt om de inflatie te bestrijden kan erop duiden dat hij een dubbele agenda heeft. Momenteel is alle aandacht gericht op het bestrijden van de schuldencrisis in Europa. Hierdoor is de problematiek van de onhoudbare Amerikaanse schuldenlast naar de achtergrond verdrongen. De Amerikaanse staatsschuld bedraagt momenteel ruim 15,3 biljoen dollar. Met een BNP (Bruto Nationaal Product) van 14,5 biljoen dollar is deze staatsschuld onhoudbaar. Door het rentepercentage op 0% te handhaven, terwijl de inflatie ruim 2% is en waarschijnlijk in de toekomst snel zal oplopen kan dit een ‘secret sign’ zijn naar de banken om hun cash in dollars naar een absoluut minimum terug te brengen en hiervoor in de plaats via hun hedgefunds en corporates hun belangen in ‘keiharde assets’ te vergroten. Indien door maatregelen, of beter gezegd, het uitblijven van maatregelen de inflatie kan worden aangewakkerd tot hyperinflatie dan lost het Amerikaanse  schuldenprobleem zich vanzelf op omdat deze schulden door de hyperinflatie tot een fractie worden teruggebracht van hun werkelijke waarde. Voor de banken die dit ‘secret sign’ op de juiste wijze hebben ingeschat en hiernaar hebben gehandeld zal de schade zodoende beperkt blijven. Dat de overige dollarbezitters (Europa, Rusland, China, Japan en de olie producerende landen) met de gebakken peren komen te zitten zal de Amerikanen een vette worst wezen!

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl