Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Lucas Papademos

Lucas Papademos

Zoals het er nu naar uitziet zit er voor Griekenland maar één ding op, en dat is een exit uit de eurozone. Al meer dan een jaar beweren de Europese leiders dat het opgeven van de euro door de Grieken catastrofale gevolgen voor de hele eurozone zal hebben. Je kan je ook afvragen hoe catastrofaal het voor de euro is omdat Griekenland juist niet uit de eurozone is gebonjourd. De machtswisseling, waarbij Papandreou plaats moest maken voor de voormalige president van de Griekse centrale bank Papademos, heeft niet het gewenste effect gehad op de bereidwilligheid van de Griekse regering om afdoende maatregelen te nemen. Het is vooral bizar dat Papademos de problemen moet oplossen die hij zelf heeft veroorzaakt toen hij president van de Griekse centrale bank was. Hij was het tenslotte die met hulp van de Goldman Sachs bank de fraude heeft gepleegd om Griekenland mee te kunnen laten doen met de euro. Het is algemeen bekend dat je, als je een miljoen schuld hebt bij de bank en je kan het niet terugbetalen, een probleem hebt, maar als je een miljard schuld hebt en je kan het niet terugbetalen, dan heeft de bank een probleem. De Grieken weten dit maar al te goed en spelen hoog spel bij de onderhandelingen om tot overeenstemming te komen met de schuldeisers.  Een van de maatregelen die genomen moest worden was het terugdringen van het absurd hoge aantal ambtenaren in Griekenland. Overeengekomen werd dat 150 duizend ambtenaren ontslagen zouden worden. Gisteravond echter maakte de Griekse regering bekend dat aan 15 duizend ambtenaren ontslag was aangezegd. Dat zijn er maar liefst 135 duizend te weinig. Eerder werd onderhandeld met de banken over kwijtschelding van de Griekse schuld van 20%, maar dit bleek al snel niet genoeg en werd het 50% tot 75%. Economen hebben berekend dat zelfs 100% kwijtschelding nog niet genoeg is om het begrotingstekort van Griekenland terug te dringen naar aanvaardbare proporties. De enorme bezuinigingen die aangekondigd zijn zullen pas over een jaar of twee effect sorteren en intussen ligt de Griekse economie volkomen op zijn gat en krimpt jaarlijks met ruim 10%. Ondanks dat de tijd nu echt begint te dringen, blijft de Griekse regering de overige eurolanden chanteren en weigeren tot overeenstemming te komen. Steeds meer prominenten vinden dat nu eindelijk de knoop moet worden doorgehakt en dat Griekenland de eurozone zou moeten verlaten.

Neelie Kroes

Neelie Kroes

Eurocommissaris Neelie Kroes verklaarde vandaag aan de Volkskrant dat er geen man over boord is als we Griekenland moeten  missen uit de eurozone. Kennelijk is het toch niet zo catastrofaal als de politici ons steeds hebben voorgehouden. Toen de Grieken in 2010 de eerste noodhulp kregen was dat omdat er volgens hen geen alternatief was. De euro zou in gevaar komen en het Europese banksysteem zou als een kaartenhuis in elkaar kunnen storten. Nu is het ineens geen probleem meer en wordt precies het tegenovergestelde beweerd. Je vraagt je af of ze zelf nog wel weten waar ze het over hebben. Ondanks dat Jan Kees de Jager steeds heeft beweerd dat Griekenland tot de laatste cent de extra steun zou terugbetalen wist de ‘gewone man’ al vanaf het begin dat we die miljarden nooit meer terug zouden zien. Maar de ‘gewone man’ heeft meestal niet gestudeerd en wordt niet gehinderd door misleidende ‘kennis’. Dat Europa diep in de misère zit is wel duidelijk. Niemand weet precies hoeveel Credit Default Swaps (CDS) contracten er zijn afgesloten op de Griekse schulden en je mag je afvragen of deze ook allemaal wel uitbetaald kunnen gaan worden bij een Grieks faillissement. Het leidt geen twijfel dat het de komende dagen spannend gaat worden wat betreft het voortbestaan van de euro.

 

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl