Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Desnoods via belastingbetaler

Nout Wellink

In het programma “Moraalridders” van 15 februari, waarin de oud president van De Nederlandse Bank, de heer Nout Wellink, werd geïnterviewd door Andries Knevel en Tijs van den Brink deed de heer Wellink een opmerkelijke uitspraak, namelijk: “Geld van de overheid komt altijd terug”. Deze uitspraak deed hij toen hij werd geconfronteerd met zijn eerdere mededeling dat Nederland het aan Griekenland geleende geld plus de rente ten alle tijde van de Grieken terug zou krijgen.  Toen hij deze uitspraak deed waren de vooruitzichten voor de Griekse economie voor 2011 en 2012 een negatieve groei van -2%, terwijl nu blijkt dat de negatieve groei van de Griekse economie -12% is. Hij moest echter terugkomen op zijn eerdere uitspraak dat de terugbetaling van de Grieken zelf afkomstig zou zijn. De verwachting was dat de werkloosheid in Griekenland zou stijgen naar 15% in 2012. In februari 2012 is de werkloosheid inmiddels al opgelopen naar 21%. Nu moest Wellink echter toegeven dat, naarmate de situatie langer duurt, het te verwachten is dat de Nederlandse staat niet alles zal terugkrijgen. Hoe zit het dan met zijn bewering dat geld van de overheid altijd terugkomt? Hij verklaarde dit als volgt: “We moeten niet onderschatten dat er een enorme verslechtering van de situatie in Griekenland heeft plaatsgevonden. Een andere verandering in de situatie is de enorme betrokkenheid van de Europese Centrale Bank. Dat zie je niet zo helder als wat de regeringen aan het doen zijn, die zijn namelijk over 130 miljard euro aan het onderhandelen, maar de ECB is er met beide voeten tegelijk ingesprongen en heeft grootschalig Grieks papier opgekocht om de Griekse banken liquiditeit te verschaffen. Als je naar dat beeld kijkt dan is het op deze twee terreinen fundamenteel anders dan een aantal maanden geleden en als ik deze ontwikkeling had gezien dan was ik wat minder stellig geweest”, aldus Wellink. Hij vervolgde: “Er is nu langs een omweg potentieel overheidsgeld naar de Grieken aan het gaan, maar als het misgaat dan is het wel zo dat het geld wat de ECB gaat verliezen uiteindelijk toch op de rekening van de belastingbetaler terechtkomt. Als we dat toen met zijn allen gezien hadden dan hadden we een ander beleid gevoerd.”

ECB steunt Griekenland op eigen houtje

De uitspraak van Wellink dat “er langs een omweg” potentieel overheidsgeld naar Griekenland gaat, betekent eigenlijk niet meer en niet minder dan dat de Europese Centrale Bank kennelijk de bevoegdheid heeft om op eigen houtje, zonder politieke instemming, geld aan Griekenland te verstrekken. Mocht het misgaan met de terugbetalingen dan kan de ECB dit verstrekte geld achteraf verrekenen met de overige Europese lidstaten, die het op vervolgens op het bordje van de belastingbetaler deponeren. Je kan je in alle ernst afvragen waarom er dan zo broodnodig onderhandeld moet worden door de regeringsleiders over de Griekse staatssteun, terwijl er al via de achterdeur zonder politieke bemoeienis ‘potentieel’ overheidsgeld gesluisd wordt naar de Grieken. Dit betekent dus dat, zo lang het goed gaat en er winst kan worden gemaakt dan is het geld van de banken, maar als het fout gaat is het ineens overheidsgeld. Hebben we deze zelfde mentaliteit al niet een keer waargenomen bij de private bankiers toen ze in 2008 met belastinggeld moesten worden gered van de ondergang? De opmerking van Nout Wellink dat er met de “kennis van nu” een ander beleid zou zijn gevoerd, moet met een grote korrel zout worden genomen. Veel economen, een aantal politieke partijen (SP en PVV) en het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking waren het al vanaf het begin van de Griekse schuldencrisis niet eens met een “bail out” van Griekenland omdat zij menen dat dit geld nooit zal kunnen worden terugbetaald. Van een president van een centrale bank mag je verwachten dat hij als insider op zijn minst méér informatie heeft dan de economen en politici.

Dat deze economen en politici achteraf gelijk hebben gekregen, doet het vermoeden rijzen dat de centrale bankiers een dubbele agenda hebben en er getwijfeld mag worden aan de oprechtheid van hun bedoelingen. Zoals het er nu naar uitziet hebben zij alléén maar oog voor het redden van de banken en laten zij grote delen van de bevolking van diverse landen zonder enig schuldgevoel in uitzichtloze armoede terechtkomen. We moeten niet denken dat zo’n scenario voor Nederland niet opgaat. Ook de Nederlandse overheid heeft heel veel staatsschulden en door het besmettingsgevaar kan, wat vandaag voor onmogelijk wordt gehouden, morgen zomaar waar zijn.

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl