Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

1 Biljoen euro

Ondanks de enorme financiële injecties van de ECB met goedkoop geld voor de banken zijn deze niet bereid om het bedrijfsleven kredieten te verstrekken. In de maanden december van 2011 en februari 2012 is er door de Europese Centrale Bank in totaal duizend miljard euro beschikbaar gesteld aan de banken. De bankiers betalen 1% rente voor deze 3-jaarlijkse leningen. Het was de bedoeling van de ECB om met deze financiële injecties de Europese economieën weer vlot te trekken. Dit goedkope geld moest bij bedrijven en consumenten terechtkomen. De banken stonden wel in de rij om dit goedkope geld op te halen maar weigerden vervolgens om kredieten te verstrekken aan hun cliënten. Zij gebruiken dit goedkope geld liever om hun kapitaalposities te versterken dan om de economie te stimuleren.

Niets geleerd

Het onderlinge vertrouwen van banken en financiële instellingen is na de kredietcrisis van 2008 tot een absoluut dieptepunt gedaald en daar is het bedrijfsleven nu de dupe van geworden. Het is de bankensector zelf geweest die dit onderlinge vertrouwen heeft beschaamd. Zij hebben zéér risicovolle producten ontwikkeld en aan  elkaar verkocht met in hun achterhoofd de gedachte: “Na ons de zondvloed”, voor het geval het mis mocht gaan. Dat het misgegaan is weten we inmiddels maar al te goed. Je kan je afvragen of de banken hiervan geleerd hebben. Waren bankiers vroeger voorname en integere heren waar iedereen respect voor had, na de financiële ineenstorting van 2008 staat een bankier, wat betreft de publieke opinie, op gelijke voet met een oplichter. De  meest succesvolle zakenbank ter wereld, de Goldman Sachs Bank, kwam vorige week negatief in het  nieuws omdat één van hun eigen medewerkers, Manager Director Greg Smith, de Goldman Sachs openlijk beschuldigde van het leegplunderen van hun cliënten. De oorzaak van de financiële crisis in 2008 lag voor een groot gedeelte bij de handelwijze van de Goldman Sachs bank, maar eigenlijk geldt dit voor de gehele bankensector. Risicovolle derivaten en woekerpolissen zijn door zowat alle banken grootschalig en onder valse voorwendsels op de markt gezet met het doel om, ten koste van anderen, zoveel mogelijk winst te maken.

 Financiële crisis werd schuldencrisis

Ondanks dat de banken door de financiële autoriteiten voor miljarden aan euro’s en dollars werden beboet voor  hun inhalige praktijken was het kwaad al geschied. Doordat het vertrouwen in de banken was weggevallen en er een monetaire meltdown dreigde moesten zij door hun overheden worden gered van de ondergang. Door deze reddingsoperaties liepen de staatsschulden van diverse landen zo hoog op dat de financiële bankencrisis naadloos overging in een staatsschuldencrisis. Om deze schuldencrisis te bestrijden moesten er enorme bezuinigingsoperaties worden uitgevoerd die de groei van economieën in tal van landen knarsend tot stilstand deed komen.

Banken voor 2e keer gered

Weliswaar zijn de banken van de ondergang gered maar het onderlinge vertrouwen is nog steeds niet hersteld. De banken houden de hand op de knip. Waar ooit de ene na de andere lening probleemloos aan het bedrijfsleven werd verstrekt, worden nu de meeste aanvragen voor bedrijfsleningen afgewezen vanwege zogenaamd te hoge risico’s. De duizend miljard goedkope euro’s van Mario Draghi worden gebruikt om hun eigen kaspositie te versterken en niet om de economieën weer vlot te trekken. Hiermee zijn de banken sinds 2008 feitelijk voor de tweede keer gered. Mario Draghi had er beter aan gedaan als hij het vlot trekken van de economieën als voorwaarde aan deze leningen had gekoppeld. Maar in plaats hiervan mochten de banken deze goedkope euro’s naar eigen goeddunken gebruiken. Dat de banken dit geld nu hoofdzakelijk gebruiken om ‘risicoloze’ multinationals te financieren en hun eigen liquiditeit te versterken laat zien dat zij alléén maar oog hebben voor hun eigen kaspositie en eigenlijk totaal niet geïnteresseerd zijn in het weer op gang brengen van de economieën. Het zijn de midden- en kleinbedrijven die de economieën structureel weer aan de praat kunnen krijgen en deze hebben dringend behoefte aan kredietvoorzieningen. Voor hen geeft de bankensector echter voorlopig echter niet thuis.

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl